‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
20 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎn 2016 Moldova exporta prune în 9 țări, în 2019 – 19 țări. Piața...

În 2016 Moldova exporta prune în 9 țări, în 2019 – 19 țări. Piața UE ia amploare

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Potrivit serviciului vamal, producătorii moldoveni au exportat până la sfârșitul lunii septembrie peste 32 de mii de tone de prune, notează east-fruit.com. În topul exportatorilor sunt 4 țări. Datele arată că peste 6,45 mii tone au ajuns în România, în Polonia s-au vândut 2,5 mii tone, în Germania – 1,3 mii tone, iar în Italia aproape o mie de tone.

Coform estimărilor, după finalizarea campaniei de recoltare a prunelor, în frigiderele producătorilor locali ar urma să ajungă o cantitate de peste 30 de mii de tone de fructe.

Prin urmare, dacă în sezoanele anterioare, fermierii moldoveni exportau prune în proporții de 60 la sută în țările CSI, iar 40 la sută în piețele europene, atunci în acest an, proporția exportului ar putea fi de 50/50, notează sursa citată mai sus.

Deși, în acest an recolta de prune este cu 20-30 %, în medie, mai mică comparativ cu recolta din 2019, producătorii ar putea repeta cifra exporturilor de anul trecut, când s-a ajuns la o cantitate record de peste 60 de tone.

La începutul lunii curente, costul prunelor de o calitate înaltă oscila între 10-12 lei kilogramul, adică 0,60-0,72 $ kilogramul, dar pe piață există și prune pentru care se oferă 4 lei per kilogram, adică 0,24 $ kilogramul, totul depinde de calitatea acestora.

În acest context, exportatorii spun că acesta nu e prețul maxim în acest sezon și estimează o creștere cu aproximativ 10 % și mai mult în perioada următoare.

‹ adv ›

În structura sortimentului, aproximativ 71% este reprezentat de principalul soi de mijloc de sezon „Stanley”, iar aproximativ 20% – de soiurile timpurii, a căror popularitate comercială pe piața europeană a crescut în ultimii doi ani. O astfel de structură face posibilă obținerea unor volume de producție stabile.

Dacă în 2016 Moldova a trimis în străinătate 3/4 din volum  în Federația Rusă, adică aproximativ 40 de mii de tone de prune, atunci în 2017 – mai mult de 58,1 mii de tone din aceste fructe au fost exportate în piețele europene, ceea ce înseamnă că ponderea țărilor UE crescut la 1/3.
Chiar dacă, în 2018, exporturile de prune au scăzut la 47,5 mii tone, ponderea țărilor europene în structura sa a rămas la nivelul anului precedent.

În ultimii doi ani, exporturile au crescut constant, iar aria de comercializare se extinde. De exemplu, dacă în 2016 Moldova a furnizat prune către 9 țări, atunci în 2019 – la 19. În acest an, Italia și Franța au fost adăugate pe lista cumpărătorilor importanți de prune moldovenești.

‹ adv ›

Precizăm că, anul trecut, Moldova a exportat o cantitate record de prune – 61 mii tone. Potrivit statisticii, suprafața totală a livezilor de pruni din Moldova a ajuns la aproximativ 22 de mii de hectare.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›