Ziua Națională a Vinului – sărbătoarea tradițiilor milenare. Cum a evoluat festivalul timp de 19 ani

Recunoscută în țară și peste hotare, așteptată de către vinificatori și consumatori, Ziua Națională a Vinului a devenit una dintre principalele sărbători care pune în valoare tradițiile noastre seculare, adunând, în fiecare an, mii de oameni.

Foto: captură

De la prima ediție și până în prezent, sărbătoarea a evoluat semnificativ, oferindu-le vizitatorilor o experiență cultural-cognitivă bogată, bazată pe promovarea consumului responsabil și moderat al vinului de calitate. De Ziua Națională a Vinului, care este sărbătorită în primul weekend al lunii octombrie, avem un motiv în plus să consolidăm brandul național vitivinicol, să fim alături de producătorii de vinuri, să descoperim legendele legate de vinul moldovenesc și obiceiurile vitivinicole ale poporului nostru. Sărbătoarea a obținut succese fulminante și la nivel internațional, iar toate edițiile festivalului au adunat sute de mii de oameni din țară și de peste hotare.

Cum s-a desfășurat Ziua Națională a Vinului pe parcursul anilor, vă invităm să vedeți în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului”, în data de 3 și 4 octombrie, unde va fi o expoziția-retrospectivă care va ilustra cele mai importante momente ale celor 19 ani de când este organizată.

Un scurt rezumat al sărbătorii vinului însă, găsiți în materialul de mai jos.

· Prima ediție a Zilei Naționale a Vinului a fost organizată în anul 2002, sub patronajul Președintelui Republicii Moldova și s-a desfășurat la Centrul Internațional de Expoziții „MOLDEXPO”. La eveniment au participat peste 50 de producători de vinuri, iar oaspeții s-au familiarizat cu tradițiile milenare ale viticultorilor și vinificatorilor moldoveni. La prima ediție a evenimentului au fost organizate 7 concursuri pentru vinificatori. Marele Premiu a fost câștigat de Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A., care a primit o statuetă în formă de cocostârc purtând un strugure, ca simbol al vinificației naționale.

· În anul 2007, Ziua Națională a Vinului a fost celebrată în data de 13 octombrie, evenimentul debutând cu ceremonia de inaugurare din Piața Marii Adunări Naționale. Sărbătoarea a inclus reprezentări teatralizate ale întreprinderile vinicole deținătoare ale premiilor din anii precedenți, iar oaspeții evenimentului au putut vizita pavilioanele și standurile vinificatorilor. În mod tradițional, au fost decernate premiile concursurilor „Polobocul de aur”, „Cea mai bună prezentare a bucătăriei naționale”, „Vița de aur”, „Performanțe în fabricarea și exportul producției vinicole”, „Tezaur”, „Tulburel” „Performanțe în organizarea rutelor turistice vitivinicole” și „Cea mai bună producție de suvenire cu tematica sărbătorii”.Combinatul de Vinuri de Calitate „Milești Mici” a primit „Marele Premiu”, oferit „pentru merite deosebite în dezvoltarea ramurii vinificației, propagarea calității excelente a vinului și promovarea imaginii țării pe arena internațională”.

· În anul 2011, la cea de-a X-a ediție a Zilei Naționale a Vinului au participat 54 de întreprinderi de vinificație, iar programul a inclus degustări de vin, dansuri și cântece populare. La eveniment au fost prezentate, în premieră, patru zone geografice vinicole ale Moldovei: „Vadul lui Traian” − vinuri produse în sudul tarii, „Ştefan Vodă” − în sud-est, „Codru” − în centrul Moldovei și „Bălți” − la nord. Aproximativ 3.000 de turiști străini au participat la Ziua Națională a Vinului, iar „Marele Premiu” în domeniul vitivinicol i-a revenit S.A. „Romănești”.

· În anul 2015, Ziua Națională a Vinului a fost marcată pentru prima dată într-un format nou – zece vinării din țară au invitat oaspeții să le viziteze. Aproximativ 17.000 de persoane au participat la sărbătoare, iar circa 2.200 de turiști străini au vizitat vinăriile din țară. Ziua Națională a Vinului a fost reflectată în mass-media internaționale de către 13 jurnaliști străini din SUA, Polonia și Marea Britanie, prezenți la eveniment. La cea de-a XIV-a ediție, au fost decernate 2 premii naționale, instituite cu scopul de a promova excelența în domeniul vinificației din Republica Moldova: „Marele Premiu” pentru merite deosebite în domeniul vitivinicol, câștigat de compania „Asconi” și premiul „Petru Ungureanu”, acordat lui Vasile Luca, oenolog profesionist din cadrul companiei „Cricova”.

· În anul 2019, la cea de-a XVIII-a ediție, Ziua Națională a Vinului s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale, dar s-a extins până în scuarul Catedralei „Nașterea Domnului” și strada pietonală „E. Doga” din Chișinău, transformându-se într-un adevărat Orășel al Vinului, care a adunat peste 70.000 de vizitatori. La eveniment au participat un număr record de vinificatori – 68 la număr. Aproximativ 9.000 de oameni au ales să marcheze sărbătoarea la vinăriile din țară și au achiziționat în total aproximativ 13.000 de sticle cu vin. „Premiul Mare” în domeniul vitivinicol pentru 2019 a fost oferit vinăriei „Bostavan”.

La fel, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului”, vor fi disponibile și o expoziție de etichete pentru sticlele de vin produse în anii 1950-1990 în Republica Moldova, dar și o zonă foto „Eu deVin sărbătoare” pentru a surprinde cele mai frumoase amintiri.

Urmăriți site-ul wineday.wineofmoldova.com, pagina de Facebook a evenimentului, dar și paginile „Wine of Moldova” pe Facebook și Instagram, pentru a afla cum puteți participa și pentru a fi la curent cu noutățile Zilei Naționale a Vinului 2020!


Pub