Vasile Năstase, retrospectiva guvernării Blocului ACUM: S-a greșit, pentru că Guvernul de atunci a acționat cu mănuși albe și nu a „decapitat” instituțiile corupte

Deputatul Platformei DA, Vasile-Andrei Năstase, consideră că fosta guvernare, care a preluat puterea după ce ex-liderul Partidului Democrat a părăsit Republica Moldova, a greșit atunci când a decis să acționeze „cu mănuși albe”. „Nu s-a pus în aplicare Hotărârea Parlamentului privind statul captiv, ceea ce presupunea chiar „decapitarea” tuturor instituțiilor care făceau parte din caracatița creată de Plahotniuc”, a declarat Năstase la emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Foto: Facebook

„Guvernul și puterea de atunci au acționat cu mănuși albe. Lucrurile trebuiau să se producă rapid în baza hotărârii cu privire la statul captiv, trebuia urgent Parlamentul să vină cu o hotărâre cu privire la decapitarea instituțiilor captive ale statului și a celor de reglementare, mă refer la tot ce înseamnă ANRE, Consiliul Concurenței. Toate aceste instituții care au deservit și rămâneau în continuare un factor de destabilizare, inclusiv trebuia de mers chiar și la lichidarea instituțiilor de judecată, a procuraturii, și de făcut totul de la început.

Această mafie care s-a înnădit în această Republică timp de 30 de ani, și aici nu e vorba numai de Plahotniuc, toate aceste nelegiuiri au început încă în 1994. Am o corespondență cu cineva din colegii din fostul Bloc ACUM în care am venit cu această soluție și i-am propus-o atunci, dar mi s-a spus că e radicală și vom merge pe baza concursurilor și așa mai departe.

A fost o greșeală și această greșeală ne va costa. Mi se pare că acea hotărâre a Parlamentului cu privire la captivitatea statului a fost foarte bună dar nu a fost aplicată”, a declarat Năstase.

La rândul său, ministra Justiției din acea perioadă, Olesea Stamate, este de acord că încă există „caracatița” lui Plahotniuc, dar spune că viziunea lui Vasile Năstase este „sub limita legii”..

„Nu știu care au fost discuțiile la nivel de Parlament, dar din punct de vedere juridic lucrurile nu sunt atât de simple. Când faci modificări la nivelul unor organe constituționale ai nevoie de o majoritate, doar atunci acele modificări sunt valabile. Să zicem ca ar fi putut majoritatea parlamentară de atunci să beneficieze de un anumit vid constituțional și să pună în aplicare și să decapiteze anumite instituții. Întrebarea mea este dacă erau să fie suficiente voturi? Chiar și așa, astfel de abordare ar fi fost nu doar la limita legii dar chiar sub această limită”, a explicat Olesea Stamate.

Deputatul de la Pro-Moldova, pe atunci membru PD, Sergiu Sîrbu spune că nu știe nimic despre vreo „caracatiță” creată de Vladimir Plahotniuc.

„A existat un sistem al lui Plahotniuc cu o disciplină de fier, despre o caracatiță, scheme ilegale, crime, doar din presă auzeam. Eu nu știam și nu am simțit acest lucru din interior”, a menționat Sîrbu.

În iunie 2019, liderul PD de atunci, despre care se spune că ar fi controlat întreg sistemul decizional din Republica Moldova, a părăsit țara, iar formațiunea sa a cedat puterea de la Chișinău în favoarea unei alianței abia creată dintre PSRM și componentele Blocului ACUM. Aceștia au învestit Guvernul condus de lidera PAS, Maia Sandu și au adoptat o Hotărâre în Parlament privind statutul de stat capturat. Peste cinci luni, Guvernul Sandu a venit cu o modificare la Legea Procuraturii adoptată prin asumare, ce ar fi permis șefei Executivului să desemneze cel puțin două candidaturi la funcția de Procuror General. Partenerii de coaliție nu au acceptat inițiativa, care a fost declarată neconstituțională ulterior de către Înalta Curte, alianța s-a destrămat, iar Guvernul Sandu a fost demis.


Pub