Pe banii noștri: … și abia vineri s-a început campania electorală

În această săptămână, clasa politică a simțit ca în Star Wars „o perturbare în forță”, și anume Vlad Plahotniuc a fost zărit pe meleaguri turcești. Totodată, săptămâna asta a plouat, iar vinovat de inundarea străzii Albișoara din Chișinău este deja alt om. Iar pe fundalul unei creșteri bruște a numărului de cazuri de COVID, în Chișinău politicienii și-au luat activul de partid, unii dintre ei cu măști pe sub barbă, podiumul sub braț, și s-au lansat în campania electorală pentru președinție. 

Luni, 28 septembrie 

Săptămâna a început în forță. Cuprins de un dor nebun de țară, după ce în playlist-ul său s-a blocat butonul de „repeat” fix „Moldoveni veniți acasă” a lui Igor Cuciuc, Vlad Plahotniuc, fost oligarh, președinte de partid, coordonator, patron de televiziune, oligarh, agent anti-rus, băutor de cafea la 5 dimineața cu Cristian Tabără, a fost văzut prin Istanbul, Turcia. 

Gurile rele au spus că Plahotniuc tocmai și-a încheiat programul de Work and Travel din SUA și a fost concediat din funcția de chelner la restaurantul unde s-a întâlnit cu fostul avocat al lui Vlad Filat, Igor Popa. La Istanbul, cel mai probabil pentru a-i transmite niște bani pentru biletul spre casă, au venit mai mulți oameni precum Vladimir Cebotari, Andrian Candu. Coincidență, Vlad Filat a avut tratament la Istanbul fix în aceeași perioadă. E doar o coincidență, pentru că în Moldova numai coincidențe se întâmplă. 

Președintele Igor Dodon, care nu are atribuții decât limitate în domeniul politicii externe și de decorare a cetățenilor (câteodată se mai strecoară și foști interlopi printre cei decorați), a spus că sistemul medical este pregătit, și chiar dacă va fi un număr mare de cazuri, nimic nu va fi închis – nici magazin, nici școală, nimic. Până la urmă, ce mai contează că spre sfârșitul săptămânii s-a ajuns la câte 1000 de cazuri pe zi, când este campanie și avem nevoie ca în țară să arate că ceva se lucrează, că în caz contrar se pierd alegerile?

 

Marți, 29 septembrie

Ploaia din această zi nu a fost de acord cu realizările timp de un an ale primarului Chișinăului, Ion Ceban, și a decis să îi dea o șansă să pornească de la zero. Astfel, strada Albișoara a fost din nou inundată, deși edilul spunea că a rezolvat problema, iar trotuarele din nou s-au surpat, deși acesta spunea că problema a fost rezolvată. Uneori, dacă o reparație nu se desfășoară cum trebuie, e bine să o iei de la zero. În cazul primăriei, e bine să o iei de la zero, dar pe banii lor, nu pe banii publici. 

Deputatul PSRM, Corneliu Furculiță s-a fost cu COVID. Deocamdată acesta spune că se simte bine, însă nu e clar dacă sursa infectării este o sacoșă neagră, cu calendar. Cert este că, potrivit studiilor, coronavirusul rezistă până la trei zile pe suprafețe de plastic, astfel, de la ajungerea la Cornel și până la scoaterea banilor din din el pentru salarii, în ziua de luni desigur, ar exista o șansă ca virusul să se păstreze pe aceste suprafețe. 

Președintele Igor Dodon, care candidează independent, a fost înregistrat în cursa electorală. În staff-ul său electoral sunt mai mulți deputați socialiști și chiar vicepreședintele Parlamentului, socialistul Igor Dodon. Însă, aceștia afirmă în continuare că Igor Dodon este independent și susținut de popor. Important, această susținere să fie sub 50%. 

 

Miercuri, 30 septembrie  

Deputații PSRM au declarat că vor dona câte 5000 de lei pentru restabilirea Filarmonicii Naționale. Gestul este bun, însă din păcate pentru ei, asta nu le va folosi la nimic. Este din cauza că doar 40% din moldoveni apreciază cum aceștia, împreună cu Igor Dodon, le cântă rușilor în strună. La Filarmonică, de obicei merge muzică clasică. 

Reprezentanți a 19 țări membre ale UE și-au pus semnăturile pe un apel către autoritățile moldovenești, pentru a cere organizarea bună a alegerilor prezidențiale. Încă nu e clar de ce, pentru că alegerile în Moldova tot timpul au fost organizate corect. Televiziunile nu sunt părtinitoare și nu fac propagandă ascunsă prin intermediul știrilor, finanțarea partidelor și candidaților este transparentă, candidații incomozi sunt admiși tot timpul, iar președintele, chiar dacă este în funcție, automat refuză cu încăpățânare să folosească resursa administrativă în campania electorală. Chiar nu este clar ce au avut în vedere reprezentanții din Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia. 

Joi, 1 octombrie  

Cinci deputați și șapte angajați ai Parlamentului au fost infectați cu COVID, potrivit vicepreședintei Parlamentului Monica Babuc. Astfel, activitatea Parlamentului este paralizată, iar deputații ar putea reveni abia după prezidențiale. Este pentru prima dată în cei 30 de ani de independență a Moldovei când Parlamentul nu își face datoria constituțională din cauza COVID. În alte cazuri, era pur și simplu din cauza corupției și nepăsării. 

Lovitură pentru ideea „familiei tradiționale” a președintelui. Potrivit declarației de avere a lui Igor Dodon, președintele țării, în ultimii doi ani, soția acestuia, angajată la Exclusiv Media în calitate de încă nu e clar ce, ea a ridicat un salariu de două ori mai mari decât a președintelui. Ea a avut o leafă de în medie 33 de mii de lei, pe când soțul acesteia doar 14 mii de lei. 

 

Vineri, 2 octombrie 

Candidații la funcția de președinte s-au lansat în campania electorală. 

– Igor Dodon s-a lansat pe un șantier aflat în lucru încă din 2014, și planificat pentru 2018, nefinalizat nici în ziua de azi. 

– Violeta Ivanov, candidată a Partidului Șor a promis că Moldova se va transforma în Singapore. Ilan Șor a fost prezent virtual, pe un ecran mare. Să nu puneți acest ecran la intrare în Banca Națională că o să aibă coșmaruri angajații. 

– Maia Sandu a ținut un discurs și în limba rusă la lansare. A spus că nu are o baghetă fermecată cu care să poată rezolva toate problemele peste noapte, dar are un plan. De lipsa baghetei ne-am convins în perioada iunie-octombrie 2020. 

– Tudor Deliu s-a lansat la el în localitatea de baștină, Malcoci, Ialoveni. Acesta a spus că nu va accepta paza cu zeci de bodyguarzi. Nici nu trebuie chiar zeci. 4 sau 5 gorile cu umbrele antiglonț  cu două mașini și cu girofaruri tot sunt destule.  

  

  

Între timp, în Moldova

Țara noastră a înregistrat pentru prima oară peste 1000 de cazuri trei zile consecutiv. Săptămâna a început, luni cu 319 cazuri, marți cu 835 de cazuri și a continuat trei recorduri la rând de peste 1000 de cazuri. 

48  de persoane au decedat în aceeași perioadă. 

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.