(live) Concert festiv dedicat Zilei profesionale a lucrătorului din învățământ

Untitled
Foto: privesc.eu

Ziua internațională a profesorului a fost desemnată de UNESCO cu scopul de a marca semnarea Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor. Recomandarea din 1966 împreună cu Recomandarea privind învățământul superior (1977) formează principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice. Astfel, anual, în data de 5 octombrie, în toată lumea se celebrează ziua profesorului și a celor care activează în domeniul educației.

Profesorii sunt indispensabili dintr-un învățământ de calitate, motiv pentru care Organizația Națiunilor Unite insistă ca toți profesorii care sunt recrutați să fie remunerați pe măsură și să beneficieze de formare profesională, tocmai pentru a fi motivați de resursele educaționale și financiare.

Federația globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice Education International a lansat, în data de 5 octombrie 1994, o campanie de promovare ce are în vedere meritele cadrelor didactice, dar și contribuția acestora adusă în procesul educațional la nivel mondial.

Potrivit unor date statistice publicate la începutul anului de studii de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în anul de studii 2019/2020, în instituțiile de învățământ primar și secundar general cu frecvență își desfășoară activitatea didactică 27 400 de persoane. Personalul încadrat în grupa de vârstă sub 30 de ani a constituit 9,8 %, iar personalul cu vârsta de peste 60 de ani – 16,9 %. Cadrele didactice, cu vechime în muncă pedagogică de 20 de ani și peste, constituie 57,7 % din numărul total de cadre didactice. 98,6 % dintre cadre didactice sunt cadre calificate. Ponderea femeilor în funcții de conducere constituie 91,3 % din totalul de cadre de conducere.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente