Franța ar putea pierde astăzi un teritoriu. Peste 180 000 de oameni sunt așteptați la referendumul pentru independență

1gasdkohq1dy
Foto: reddit.com

Franța ar putea pierde astăzi un teritoriu. Peste 180 000 de oameni sunt așteptați la referendumul pentru independență. Votarea a început duminică pe teritoriul francez din Pacificul de Sud, Noua Caledonie.

Potrivit Mediafax, acordul a pus capăt unui conflict mortal între populația indigenă kanak, în cea mai mare parte independentă, și descendenții coloniștilor europeni cunoscuți drept caldoches în anii 1980. Această violență a culminat cu o criză sângeroasă în 1988, care a dus la decesul a 19 separatiști și șase polițiști, relatează France 24.

Din moment ce Noua Caledonie a evitat în mare măsură pandemia de coronavirus, 294 de secții de votare au fost deschise la ora locală 8.0 și se vor închide la 18.00.

Este pentru a doua oară când se merge la vot. Primul referendum din 2018 a avut ca rezultat menținerea statu-quoului cu 56,7 % din voturi. Dar rezultatul din 2018 a ridicând speranțele militanților pentru separare că de data aceasta vor reuși.

Până duminică la prânz, participarea la vot a fost de 49 % conform autorităților, cu câteva puncte procentuale mai mult decât în ​​aceeași etapă în timpul votului din 2018.

Observatorii politici spun că o majoritate „Da” pentru independență este puțin probabilă, deși nu au existat sondaje de opinie.

Dacă independența este respinsă, există opțiunea unui nou referendum până în 2022, atât timp cât plebiscitul este solicitat de cel puțin o treime din legislatura locală.

„Toată lumea știe că nu va avea loc nicio schimbare duminică”, a declarat pentru AFP șeful guvernului, Thierry Santa, care este în favoarea rămânerii cu Franța.

Premierul francez Jean Castex, al cărui guvern trebuie să rămână neutru la vot, a declarat că intenționează să discute cu cele două tabere după referendum.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente