image
Sursa foto: GettyImages

Gest extrem de protest al unei jurnaliste din Rusia: Și-a dat foc în fața Ministerului de Interne

O jurnalistă din Rusia și-a dat foc în plină stradă într-un oraș aflat la 400 de kilometri est de Moscova. „Vă cer să dați vina pe Rusia pentru moartea mea”, a fost ultimul mesaj postat pe Facebook de Irina Slavina înainte de a-și lua viața.

Era redactorul-șef al unei mici publicații online independente, KozaPress. Zilele trecute, poliția i-a percheziționat locuința și i-a confiscat mai multe aparate electronice, în cadrul unei anchete ce vizează o organizație non-guvernamentală.

Irina Slavina şi-a dat foc vineri în faţa sediului regional al Ministerului de Interne rus din Nijni Novgorod. Jurnalista a murit pe loc din cauza arsurilor.

Autorităţile din regiunea Nijni Novgorod au declanşat o anchetă preliminară, anunțând că „trupul unei femei cu arsuri grave a fost descoperit în centrul oraşului”. Deşi numele victimei nu a fost făcut public imediat, oamenii au început să depună flori la locul tragediei, iar rudele Irinei Slavina au venit la faţa locului, a relatat publicaţia Nijni Novgorod Online, citată de Agerpres.

Hărțuirea opozanților, o practică curentă în Rusia

Cu o zi înainte, jurnalista a povestit că poliţia i-a percheziționat locuința în cazul anchetei cu privire la un om de afaceri local, acuzat de activităţi în beneficiul unei organizaţii puse „pe lista neagră”. Acesta oferea spaţiu pentru conferinţele şi adunările organizate de militanţii fundaţiei „Rusia deschisă” a lui Mihail Hodorkovski, un fost oligarh rus, opozant al lui Vladimir Putin, care acum se află în exil după ce a făcut mai mulți ani de închisoare.

„Căutau broşuri, pliante, conturi legate de fundaţia Rusia deschisă, posibil încercau să găsească vreo icoană cu chipul lui Mihail Hodorkovski la mine acasă”, a comentat sarcastic Irina Slavina într-o postare pe Facebook.

În aceeaşi zi, filiala partidului liberal „Iabloko” din Nijni Novgorod a anunțat percheziţii la locuinţa vicepreşedintelui filialei, Aleksei Sadomovski, şi la trei activişti ai societăţii civile, în legătură cu acelaşi dosar.

Amendată pentru un joc de cuvinte la adresa lui Stalin

În 2019, Irina Slavina a fost amendată cu 70.000 de ruble din cauza unui joc de cuvinte într-o postare pe Facebook în legătură cu instalarea unei plăci memoriale a lui Stalin în oraşul Şahunia. Autorităţile ruse au catalogat jocul de cuvinte drept „obscen”.

În acelaşi an, jurnalista a mai încasat o amendă de 20.000 de ruble pentru participarea la o acţiune publică în memoria lui Boris Nemţov, unul dintre liderii opoziţiei ruse ucis în apropiere de Kremlin în 2015.

În iunie anul acesta, jurnalistei i-a fost întocmit un dosar pentru difuzare de știri false, după ce publicase un material în care afirma că unul dintre liderii Academiei de Sambo din regiune a făcut COVID-19.

De ce s-a sinucis Irina Slavina

„Percheziţiile la domiciliile activiştilor Rusiei deschise şi ale unor deputaţi au legătură cu alegerile regionale desfăşurate la 13 septembrie. Cred că au înnebunit-o, altfel nu pot să spun. Cu o zi înainte, poliţia îi confiscase toate dispozitivele electronice, lucruri personale, carnetele de însemnări, dar la experienţa ei ea trebuia să fie pregătită de aşa ceva. Se pare că fiecare dintre noi are o limită”, a declarat şeful filialei locale a Comitetului împotriva torturii, Igor Kaliapin.

„Jurnalista a spus după percheziţie: Am rămas fără mijloacele cu care să-mi fac munca”, a declarat directorul executiv al fundației „Rusia deschisă”, Andrei Pivovarov, afirmând că este convins că aceste percheziţii au influenţat decizia Slavinei de a se sinucide.

KozaPress, întemeiată de Slavina, este o publicaţie cunoscută pentru materialele sale critice la adresa puterii locale.

Într-unul dintre interviurile acordate în ultimul timp, Irina Slavina menţionase pericolele la care se expun jurnaliştii care publică materiale şi investigaţii incomode pentru autorităţile din Rusia.

Noutăţile partenerilor

comentarii: