image
Sursa foto: youtube.com

Inundații dezastruoase în Italia: Sistemul MOSE, activat pentru prima dată la Veneția, a protejat doar parțial orașul

Nordul Italiei se confruntă cu un dezastru din cauza inundațiilor provocate de ploile abundente. La Veneția a fost activat pentru prima dată sistemul de diguri MOSE, care a protejat însă doar parțial orașul-lagună de inundații de proporții. Apa a pătruns din nou în Piața San Marco.

MOSE este un proiect controversat și îndelung amânat, un sistem de diguri subacvatice care ar trebui să protejeze Veneția de mareele înalte. Sâmbătă, sistemul a fost ridicat pentru prima dată, în condițiile în care nivelul apei a crescut cu 1,3 metri, relatează Euronews

Autoritățile au accelerat lucrările la sistemul MOSE - un proiect ce trena de mulți ani și care a înghițit mulți bani - în noiembrie anul trecut, după ce Veneția s-a confruntat cu cele mai grave inundații din ultimii 53 de ani. În plus, fenomenul mareelor înalte riscă să fie tot mai frecvent la Veneția, din cauza schimbărilor climatice.

Sistemul celor 78 de bariere este instalat, dar unele lucrări de infrastructură încă nu sunt încheiate. În principiu, sistemul va fi activat când nivelul apei este prognozat să crească cu peste 110 centimetri, dar cum nu toate lucrările sunt puse la punct, în prezent a fost stabilit un prag de 130 de centimetri. La un asemenea nivel, apele ar inunda jumătate de oraș în lipsa sistemului de bariere.

Construcția sistemului mobil de bariere subacvatice a fost marcată de corupție, ceea ce a dus la costuri exagerate și întârzieri. Digul mobil trebuia să coste inițial 1,8 miliarde de euro și trebuia terminat până în 2011, dar proiectul deja a înghițit până acum 5,5 miliarde de euro și încă nu este gata, după aproape zece ani de când trebuia finalizat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: