Nagorno-Karabah: Teheranul avertizează Baku și Erevan împotriva oricărei „intruziuni” în Iran

Iranul a avertizat astăzi împotriva oricărei "intruziuni" pe teritoriul său de către forţele armene şi azere angajate în lupte în Nagorno-Karabah, după ce tiruri de mortiere au lovit sate iraniene situate de-a lungul frontierei, relatează AFP, citat de AgerPres.

Foto: Profimedia Images

"Orice intruziune pe teritoriul ţării noastre de către una sau alta dintre părţile în conflict este intolerabilă şi noi avertizăm serios toate părţile să-şi ia precauţiile necesare în această privinţă", indică un comunicat al Ministerului de Externe iranian, publicat pe site-ul său oficial.

Enclava Nagorno-Karabah, locuită de o majoritate de etnici armeni, s-a separat de Azerbaidjan, provocând la începutul anilor 1990 un război soldat cu 30.000 de morţi. Conflictul este cvasiîngheţat de atunci, în pofida ciocnirilor frecvente, precum cele care au fost reluate de o săptămână între Baku şi Erevan.

Mai multe obuze de mortiere au căzut în sate iraniene situate de cealaltă parte a frontierei cu Nagorno-Karabah de luni, conform agenţiei oficiale Irna.

Un copil de şase ani a fost rănit miercuri, după ce cinci obuze au lovit satul Parviz Khanlou, în provincia Azerbaidjanul oriental, avariind ferme şi clădiri rezidenţiale.

Potrivit Irna, viceguvernatorul regiunii Ardabil, Behrouz Nedai, a cerut localnicilor să rămână la distanţă de zona de conflict "ţinând seama de intensitatea luptelor".

Numeroşi iranieni care locuiesc de-a lungul frontierei în provincia Ardabil "sunt martori zilnic schimburilor de tiruri între Baku şi Erevan", informează Irna.

Republica islamică are o comunitate de limba azeră de circa 10 milioane de persoane, precum şi o comunitate armeană de aproximativ 100.000 de persoane.

Într-un comunicat emis sâmbătă, Teheranul şi-a reînnoit apelul adresat beligeranţilor de a pune capăt luptelor, declarându-se dispus să ajute Armenia şi Azerbaidjanul să înceapă discuţii de pace.


Pub