Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CSJ a luat decizia…

DOC CSJ a luat decizia finală în dosarul circularei CEC cu privire la donațiile concurenților electorali înscriși în campania pentru prezidențiale

Curtea Supremă de Justiție a respins recursul depus de Partidul Liberal Democrat din Moldova în privința circularei Comisiei Electorale Centrale cu privire la modalitatea de primire a donațiilor și de efectuare a cheltuielilor de către concurenții electorali la alegerile prezidențiale din 01 noiembrie 2020”, emisă de instituție la 15 septembrie 2020. Totuși, CSJ concluzionează că circulara nu este un act administrativ și nu poate avea un caracter obigatoriu.

Circulara emisă la CEC stipula expres că, în cazul alegerilor prezidențiale, partidele politice nu au calitate de concurent electoral, iar în cazul susținerii financiare plafonul de donații din partea partidelor este egal cu cel al persoanelor juridice. Aceste aspecte au stârnit un șir de nemulțumiri și acuzații din partea mai multor forțe politice în adresa instituției electorale, iar două formațiuni politice au contestat circulara în instanța de judecată.

Citiți mai multe aici: DOC/ Circulara care a stârnit multe semne de întrebare. Cum interpetarea legii de către CEC a creat o mini-criză electorală și de ce sunt revoltate partidele din opoziție

La 21 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibile contestațiile cu privire la circulara emisă de CEC care interzice partidelor politice să finanțeze campania electorală. Vineri, 25 septembrie, CSJ însă decidea anularea încheierii din 21 septembrie 2020 a Curții de Apel Chișinău și restituirea cauzei de contencios administrativ Curții de Apel, pentru rejudecare. Ulterior, la 29 septembrie, instanța de apel și-a menținut hotărârea, la fel cum au făcut sâmbătă, 3 octombrie, și judecătorii de la CSJ.

„Verificând legalitatea încheierii din 29 septembrie 2020 a Curţii de Apel
Chişinău, completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios
administrativ consideră că aceasta este adoptată în conformitate cu normele de drept procedural care reglementează acțiunile instanței de judecată la examinarea admisibilității acțiunii în contencios administrativ”.

Totuși, deși a respins recursul, CSJ a constatat că circulara emisă de CEC nu reprezintă un act adminstrativ și poate avea doar rolul de recomandare.

„Colegiul reține că, așa cum Circulara CEC nr. 2796 din 15 septembrie 2020 este adresată „concurenților electorali, partidelor politice și persoanelor responsabile de finanțele concurenților electorali”, prin urmare atât Partidul Politic „Partidul Liberal”, cât și Partidul Politic „Partidul Liberal Democrat din Moldova” își pot revendica dreptul său în sensul art.17 Cod administrativ, în contencios administrativ, însă Circulara contestată nu întrunește condițiile unui act administrativ individual sau normativ, o operațiune administrativă sau activitate administrativă, prin urmare nu poate constitui obiectul controlului de legalitate în conformitate cu Codul administrativ”.

„Mai mult, reieșind din prevederile pct. 31 al Regulamentului cu privire la activitatea Comisiei Electorale Centrale aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 137 din 14 februarie 2006 (cu modificările ulterioare), se reține că, Vicepreşedintele Comisiei nu este împuternicit cu dreptul de a emite acte administrative cu carcter normativ. Prin urmare, analizând conținutul Circularei nr. 2796 din 15 septembrie 2020, Colegiul reține că actul respectiv este semnat de către Vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Șarban, fapt ce denotă că documentul respectiv nu poate fi calificat ca fiind un act administrativ în sensul art. 12 din Codul administrativ, deoarece nu este emis în corespundere cu legea administrativă, nu întrunește caracteristicele unui act administrativ or, organul care emite/adoptă acte administrative este Comisia Electorală Centrală. Pentru motivele arătate, completul notează că necesitatea declarării acțiunii ca fiind inadmisibilă, se datorează şi faptului că deși circulara contestată este adresată „concurenților electorali, partidelor politice și persoanelor responsabile de finanțele concurenților electorali” și conține mențiunea că este emisă în scopul aplicării uniforme a prevederilor Codului electoral și Regulamentului privind finanțarea campaniilor electorale ale concurenților electorali, aprobat prin hotărârea CEC nr. 2704/2019, aceasta reprezentă un document cu caracter de îndrumare și nu este una obligatorie, așa cum nu îmbracă trăsăturile definitorii ale activității administrative în sensul art. 5 din Codul administrativ. Cele relatate în ansamblu denotă incontestabil inadmisibilitatea acţiunii în contencios administrativ, motiv din care încheierea din 29 septembrie 2020, completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ o apreciază legală şi întemeiată”, se spune în decizia CSJ.