icon

Mesajul prim-ministrului Ion Chicu cu prilejul aniversării a 90 ani de la crearea Universității de Stat din Tiraspol

01-10-2020 12:42
765

Domnule Președinte al Senatului,

 

Domnule Președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Strategică Instituțională,

 

Stimați reprezentanți ai Comunității Academice a Universității de Stat din Tiraspol,

 

Dragi studenți,

 

Cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea Universității, vă urez „La mulți ani!” și vă adresez sincere felicitări pentru tot ce ați realizat în timp.

 

Universitatea de Stat din Tiraspol este o reprezentare iconică a vitalității, a forței și a creativității și un simbol al învățământului pedagogic național.

De-a lungul celor nouă decenii de activitate, Universitatea a pregătit circa 80 mii de profesori și specialiști pentru dezvoltarea țării, antrenând în procesul de studii și managementul instituției oameni plini de erudiție și speranță.

 

Majoritatea domeniilor de studiu și cercetare din țară – matematică și fizică, biologie și chimie, geografie, litere, psihologie, pedagogie – sunt însemnate de contribuțiile originale ale profesorilor și absolvenților Universității de Stat din Tiraspol. De aceea afirm cu încredere că învățământul și cercetarea națională  sunt de neimaginat fără existența Universității de Stat din Tiraspol.

 

Tradițiile, succesele academice și științifice, recunoașterea internațională a programelor instituției pe care o sărbătorim astăzi sunt dovezi incontestabile, care certifică statutul ei de simbol al Învățământului Pedagogic din țară. 

 

Istoria dezvoltării Universității a fost plină de provocări, dar fiecare moment de cotitură politică, economică sau socială a fost marcat de o asumare de efort și responsabilitate a comunității academice pentru transformările necesare menținerii statutului instituției și reafirmării ei în spațiul național și internațional al învățământului superior.

Vă exprim înalta apreciere pentru rezistența în fața tuturor provocărilor și gratitudinea pentru contribuțiile valoroase ale Universității la dezvoltarea potențialului uman al țării.

 

În acest an jubiliar, atât Universitatea de Stat din Tiraspol, cât și întreaga societate a avut de înfruntat criza fără precedent determinată de pandemia COVID-19. Această criză a sănătății, coroborată cu criza acută de cadre didactice, competențe neadaptate la volatilitatea, incertitudinea, complexitatea și ambiguitatea timpului prezent și viitor, sper că va mobiliza din nou comunitatea academică a instituției pentru a face față provocărilor, dar și pentru a-și îndeplini misiunea de angajare în soluționarea problemelor societale și conectarea activității universității la contextul socioeconomic.

 

În această ordine de idei, menționez că educația națională trebuie să dezvolte competențe transformaționale pentru modelarea viitorului la care aspirăm: crearea de valori, reconcilierea tensiunilor și dilemelor, asumarea responsabilității. Nivelul insuficient de dezvoltare a acestor competențe a fost resimțit în această perioadă și, implicit, a determinat creșterea costurilor de relansare social-economică.

 

Pe această cale, exprim speranța că Universitatea de Stat din Tiraspol se va include plenar în proiectul de transformare a educației naționale pentru asigurarea unui viitor mai bun al Republicii Moldova.

 

Afirm încrederea în capacitatea comunității academice de a perpetua succesele și renumele Universității de Stat din Tiraspol. Vă doresc să vă mențineți în circuitul educațional și științific spre binele viitoarelor generații, să excelați în procesul de educare a tinerilor, de formare a cadrelor didactice și să vă mândriți cu multe alte decenii de reușite și succese remarcabile!

 

Să fiți învingători în competiția cu toate provocările, crizele Prezentului și Viitorului, să promovați cu aceeași dedicare cele mai înalte standarde academice! 

 

Să vă bucurați de respectul real al societății pentru efortul depus și realizările obținute, să prosperați întru educație și știință!

 

Vă urez sănătate, fericire și viață lungă instituției!

 

Ion CHICU,

Prim-ministru al Republicii Moldova

 

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30