icon

Mesajul premierului Ion Chicu, cu ocazia Zilei Naționale a Vinului

03-10-2020 07:15
983

Ziua Națională a Vinului a devenit deja o tradiție frumoasă și un omagiu adus muncii asidue a viticultorilor și vinificatorilor. Orice gospodar din țara noastră știe să sădească un butuc de viță de vie, știe să-l îngrijească până face roadă și știe să culeagă strugurii cu grijă pentru a face un vin gustos.

Așa răsplătește toamna bogată munca moldoveanului, care an de an transmite cu mândrie tradiția din tată-n fiu. Iată această tradiție moștenită se vede de peste mări și țări.

 

Se știe că peste 2% din podgoriile de viță de vie din lume sunt situate anume aici, pe meleagurile Moldovei.



Datorită dedicației fiecăruia, datorită tehnologiilor moderne, implementate de producătorii autohtoni de vinuri, Republica Moldova se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri, fiind și al 13-lea exportator din întreaga lume.

 

Producătorii autohtoni înregistrează rezultate îmbucurătoare, iar producția vinicolă națională continuă să cucerească, prin calitățile sale incomparabile, noi piețe de desfacere.

Cea mai nobilă băutură, produsă în țara noastră a ajuns în Vest și în Est, în locuri unde nici nu speram să ajungă, la mii de kilometri - în China, Australia, Orientul Îndepărtat sau America.

Depunem tot efortul ca lista celor circa 70 de state, în care se exportă astăzi vinurile noastre să fie extinsă și în continuare.

Industria vitivinicolă reprezintă una dintre ramurile cheie ale economiei Republicii Moldova, care ne asigură dea lungul anilor o pondere în PIB de cca 2 la sută și un venit de cca 9% din cifra totală a exporturilor.

Doar în anul 2019, sectorul a exportat mărfuri în valoare de peste 200 milioane Euro. Statul va continua să susțină sectorul dat, încurajînd implementarea tehnologiilor noi în viticultură și vinificație.

Din numele Guvernului, aduc sincere mulțumiți tuturor vinificatorilor și viticultorilor, pentru că promovați cu mândrie imaginea Republicii Moldova pe întreg globul pământesc.

Vă doresc cer senin, condiții climaterice favorabile, parteneri fideli și roadă bogată.

Mult succes!

Ion Chicu,

Prim-ministrul Republicii Moldova

 

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31