(video) O tânără din Moldova te ajută să înveți și să înțelegi limba germană pe canalul său de YouTube

Nicoleta

Nicoleta Prestescu își face studiile în Germania. V-am povestit anterior despre experiența sa de studentă peste hotarele țării în cadrul rubricii noastre „Universitatea #diez”. Mai mult, tânăra și-a deschis un canal pe YouTube, prin intermediul căruia, la început, povestea tinerilor care doresc să se mute, la fel ca ea, în Germania despre provocările pe care s-ar putea se le întâlnească. Ulterior, și-a dat seama că integrarea în cultura germană înseamnă în primul rând învățarea limbii germane, motiv pentru care a început să abordeze teme legate de limbă. „Scopul acestor lecții scurte este să fie diferite de lecțiile clasice de germană”, ne-a povestit Nicoleta.

Despre germana Nicoletei

Înainte ca să vă povestim mai multe detalii despre canalul de YouTube a Nicoletei, am decis să ne oprim un pic la germana ei. De multe ori când avem în față o persoană care ne ajută să cunoaștem lucruri pe care nu le știm ne întrebăm: „Dar cum i-a reușit ei să învețe acest lucru?”. Anume despre aceasta vor fi următoarele rânduri.

„Se spune că nu există limite atunci când îți dorești ceva extrem de mult. Acest vis, pentru care am luptat cu tot dinadinsul, a fost să îmi continui studiile în Germania. Fiind o admiratoare a acestei țări, am început încă de pe treptele liceului să învăț limba germană, am insistat să ni se deschidă o grupa de germană în liceu, dar și în timpul liber încercam să învăț câte ceva. Probabil cunoașteți acel sentiment când iubești ce faci și nici somn nu ai. În continuare, am ajuns în Germania și am început să frecventez cursuri intensive în fiecare zi câte patru ore la Volkshochschule (centru de formare continuă). Din păcate, ceea ce primeam la curs îmi era prea puțin și se epuiza rapid, așa am descoperit librăria și biblioteca centrală, de unde am început să îmi achiziționez cărți în germană și să mă dezvolt individual, în propriul stil, tempo și după propriile metode. Așa am reușit să pășesc un nivel și să economisesc ceva timp și bani. Am continuat de la nivelul B1, la aceeași școală, apoi am descoperit un curs seral de comunicare la universitatea de științe aplicate din oraș, la care am început să merg cu mare drag. Aici am legat contacte cu oameni ale căror suflete erau la fel de înaripate ca al meu, scopul cărora era să ajungă la universitate. Așa am creat grupuri de învățare, unde ne întâlneam sistematic și practicam metoda cartonașelor, discutam filme și cărți. În continuare, am început să fac voluntariat la o organizație de la universitate. Este vorba de Erasmus Student Network, unde în scurt timp am devenit membră, apoi și vicepreședinta acestei organizații. Aici am practicat germana, precum și celelalte limbi străine pe care le cunosc cu persoane din peste 50 de țări”, ne povestește Nicoleta.

Vezi mai jos un videoclip util pentru cei care vor să învețe germana.

După aceasta, a urmat susținerea cu succes a examenului de B1 și înmatricularea la universitate. Însă lucrurile nu s-au oprit aici. O nouă treaptă – o nouă aventură.

„Am început un alt curs intensiv de limba germană pentru universitate (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang), precum și de integrare la universitate, un fel de anul zero. Acolo am profitat de toate avantajele unui student, ba chiar am și vizitat prelegeri de la diferite facultăți, pentru ca să decid ce doresc totuși să fac mai departe. Această experiență a finalizat cu susținerea reușită a examenului de C1. Totul cu multă muncă, nopți nedormite, o mulțime de cărți citite, gramatică, politică, filme, radio și cântece în germană. Am ținut și un jurnal în tot acest răstimp, în care se vede evoluția greșelilor gramaticale și de exprimare și care acum e o adevărată arhivă a acestei experiențe de învățare a limbii germane.”

Despre canalul de YouTube

După ce ne-am satisfăcut curiozitatea și cunoaștem cum a evoluat germana Nicoletei, ne întoarcem la canalul de YouTube, care, apropo, este destinat tuturor celor care și-au propus să învețe limba germană, în special celor care-și doresc cu nerăbdare să vorbească fluent această limbă.

„Întâi de toate, am observat că sunt o mulțime de materiale și videoclipuri explicative pentru învățarea limbii engleze, iar pentru limba germana sunt, din păcate, mai puține. Tocmai de aceea, venind cu aceste mici videoclipuri explicative, încerc să fiu utilă tuturor celor care doresc să înceapă cât mai curând să se exprime, să vorbească fluent, corect și natural. Și, de ce nu, vreau să văd în creștere numărul elevilor ce vin la studii în Germania cu scopul de a învăța în germană și nu doar în engleză.”

Vezi mai jos un videoclip cu sfaturi pentru a învăța germana.

Pentru a elabora aceste videoclipuri, Nicoleta utilizează mai multe cărți de gramatică și ghiduri de învățare a limbii germane. Totuși, cea mai mare parte este elaborată pe baza propriilor experiențe. Nicoleta încearcă să ofere celor care o urmăresc informația pe care și-ar fi dorit să o afle ea atunci când se afla în proces de învățare a limbii germane.

„Dincolo de multitudinea de videoclipuri și tutorial-uri anoste de pe platformele online, încerc să transmit impulsuri de a învăța germana într-un mod mai atractiv, cum ar fi să vizionăm cu meticulozitate filme și să învățăm cuvinte și replici noi, să învățăm echivalente pentru cuvintele pe care le repetăm necontenit, cuvinte cu sens dublu, să învățăm să înțelegem dialecte și multe, multe alte comori lingvistice pe care le găsiți pe pagina mea de YouTube.”

Vezi mai jos un videoclip despre cuvinte cu sens dublu.

Fără lecții de gramatică

Nicoleta ne povestește că pe canalul său de YouTube nu o să găsiți lecții clasice de germană, care să conțină gramatică sau reguli de vorbire. Acolo veți găsi doar lucruri practice.

„Scopul canalului de YouTube din start a fost altul. Îmi doream să ajut conaționalii noștri care doresc să emigreze în Germania pentru a-și continua studiile sau pur și simplu vor să facă o schimbare în viața lor. Îmi doream să destăinui experiența mea de integrare și adaptare în acest sistem, să explic diferențele, avantajele, pașii pe care toți trebuie să-i urmeze și eventualele probleme ce se pot isca în tot acest proces. Apoi, a venit un moment în care am analizat tot acest parcurs și mi-am dat seama că o integrare de succes în Germania nu poate lua amploare dacă nu voi menționa și importanța învățării limbii germane. De aici a pornit inspirația de a împărți cu alții ceea ce știu și eu. Iar scopul acestor lecții scurte era ca ele să fie diferite, ceva ce nu se învață la lecțiile clasice de germană. Tocmai de aceea nu voi preda gramatica sau regulile pe care și așa oricine le poate avea la un clic distanță, dar ofer lucruri utile pentru a vorbi germana cât mai natural și pentru a da dovadă de un vocabular cât mai divers și original, iar aici ne vin în ajutor expresiile idiomatice, proverbele, greșelile frecvente (pentru ca să le evităm) și multe alte secrete și dexterități ale limbii germane.”

Vezi mai jos un videoclip în care sunt abordate greșelile frecvente ale celor care învață germana.

Despre învățarea online

Dacă tot ne aflăm într-o perioadă mai complicată, am decis să discutăm și cu Nicoleta despre aceasta. Mai exact, ne-am propus să aflăm cum vedea ea învățarea online și cât de eficientă o consideră.

„Fiind la o facultate, unde învăț să înțeleg cum funcționează științele sociale, interacțiunea dintre persoane și unde deprind unele tehnici noi de învățare sau aflu cum să trec peste anumite bariere, am încercat să comunic direct cu oamenii care învață această limbă, despre care se vehiculează că ar fi complicată. Întrebând care le sunt barierele în a se exprima sau implica în discuții în limba germană, am înțeles care sunt necesitățile acestor persoane. Din păcate, școlile de germană sunt prea concentrate pe teorie și pe predarea clasică, dar pentru o comunicare eficientă persoanele au nevoie de ceva mai mult decât verbe memorate și gramatică automatizată.

Dincolo de toate probleme actuale, mă bucur să văd punerea în valoare a educației mediatice și a învățării online. Prin propriul exemplu încerc să demonstrez că se poate să învățăm unii de la alții, să facem învățarea accesibilă tuturor în orice condiții și cu resurse minimale, iar dacă fiecare dintre noi va încerca să împartă cu alții cunoștințele sale, poate careva metode creative de învățare, sau să prezinte anumite subiecte și abilități în moduri mai atractive, internetul va aduna arhive prețioase care vor servi drept motivație pentru cei din jur ca să profite mai mult din spatele învățării online”, ne spune Nicoleta.

Vezi mai jos un videoclip despre expresii idiomatice.

Feedbackul și viitorul

Finalitatea muncii pentru canalul de YouTube pentru Nicoleta o reprezintă cei care consumă informația prezentată. Am fost curioși să aflăm ce feedbackuri au adunat lecțiile ei între timp și care-i perspectiva sa de viitor la capitolul germană.

„Românii din Germania au rămas plăcut surprinși de apariția mea și am primit o serie de mesaje de mulțumire și încurajare. De asemenea, zilnic primesc mesaje de a oferi lecții particulare online. Dacă la început ziceam categoric că nu o să ofer lecții și tot ce fac e disponibil doar pe YouTube și, respectiv, multă gramatică și cuvinte noi apar în fiecare zi pe pagina mea de Instagram, acum, având o cerere atât de mare, mă gândesc să dezvolt un curs online de «limba germană altfel». La momentul de față însă, sunt doar crâmpeie de planuri din agenda mea. Mai întâi urmează să obțin certificatul C2 și să acumulez multă experiență în ale educației digitale de la universitate”, conchide Nicoleta.

Vezi mai jos un videoclip despre numere.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente