image
Sursa foto: captură video Jurnal.md

Ex-ministrul Justiției, despre procedura de extrădare a lui Plahotniuc din Turcia: „Este un joc al Procuraturii”

Ex-ministrul Justiției, Olesea Stamate, spune că procedura de extrădare a fostului lidei PD, Vladimir Plahotniuc din Turcia, ar fi un scenariu sau o înțelegere care ar servi alte interese decât să facă justiție. „ „Ceea ce a făcut PG că a solicitat extrădarea lui Plahotniuc din Turcia, s-a făcut de ochii lumii. Acest lucru s-a făcut deja știind că nu va urma nimic. Sunt sigură că în sistemul procuraturii au mai rămas codițele lui Plahotniuc, oameni care-i raportează”, a declarat Olesea Stamate în cadrul talk-shwolui „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Cererea Procuraturii Generale către autoritățile turcești de extrădare a lui Vladimir Plahotniuc a fost semnată, după ce s-a aflat că fostul lider PD a intrat în Turcia la data de 10 septembrie curent, unde s-ar afla până în prezent.

Olesea Stamate spune că între Vladimir Plahotniuc și Recep Tayyip Erdoğan, ar exista unele înțelegeri și negocieri până în prezent. Aceasta mai spune că există probabilitatea că Plahotniuc să revină în țară într-un timp scurt.

„El știe în ce țări poate să intre, și unde nu va putea intra. În Turcia se poate afla și aici este un pic mai mult decât serviciul pe care l-a făcut el lui Erdogan cu expulzarea profesorilor turci, eu cred că este și sub protecția președintelui Dodon. Eu sunt sigură că Plahotniuc încearcă să tragă niște sfori în contextul alegerilor prezidențiale. Va încerca să influențeze sfera politică în RM și să revină în țară la un moment dat, mai ales în cazul justiției care există acum în Moldova”, a declarat Olesea Stamate.

Călătoriile lui Plahotniuc ar scoate în evidență și interesele șefului statului Igor Dodon, spune Olesea Stamate.

„Este greu să vedem ce fac ei după cortină. Cert este faptul că Dodon va accepta orice ajutor pentru a obține un nou mandat. El va purta discuții cu orcine care ar putea influența rezultatele scrutinului. Ceea ce a făcut PG că a solicitat extrădarea lui Plahotniuc din Turcia, s-a făcut de ochii lumii. Acest lucru s-a făcut deja știind că nu va urma nimic. Sunt sigură că în sistemul procuraturii au mai rămas codițele lui Plahotniuc, oameni care-i raportează”, a mai precizat Stamate.

Cât despre vizita recentă a acestuia în România, prezent în aceeași emisiune, deputatul Platforma DA, Vasile Năstase, spune că Plahotniuc nu s-a aflat acolo pentru a-și perfecta actele, cum a precizat șeful statului Igor Dodon, ci din alte interese.

Plahotniuc nu a putut risca să meargă în România penru a-și perfecta niște acte. El putea să-și perfecteze pașaportul la Ambasada României din Turcia. Dacă el a intrat pe teritoriul României a venit cu alte scopuri, și la anumite persoane influente din vechea putere care mai au pârghii acolo. Pentru sprijin, informație, consultări sau chiar protecție. Cred că după alegerile parlamentare, Plabotniuc nu va mai putea intra în România. Nu mai cred acuma că îl poate ajuta cineva”, a declarat Vasile Năstase la „Cabinetul din Umbră”.

La 28 august, Plahotniuc a decolat din Miami, iar autoritățile din Turcia au notificat în septembrie Procuratura Generală că fostul lider PD a intrat pe teritoriul Turciei. Potrivit surselro Jurnal TV, Plahotniuc s-a cazat în unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Istanbul, Titanic Mardan Palace, între 10 septembrie și 28 septembrie. În această perioadă, potrivit surselor noastre, printre politcienii care au mers în Istanbul se numără Vladimir Andronachi, Andrian Candu, Vladimir Cebotari și Vlad Filat.

Amintim că, cetățeanul Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: „crearea și conducerea unei organizații criminale”, „escrocherie” și „spălare de bani”, săvârșite în proporții deosebit de mari.

În luna iunie curent, Procuratura Generală a solicitat și autorităților din Statele Unite ale Amercii să-l extrădeze pe Plahotniuc, după ce a primit confirmarea aflării acestuia pe teritoriul SUA.

Noutăţile partenerilor

comentarii: