UE amenință Turcia cu sancțiuni dacă nu încetează provocările în Marea Mediterană. Ankara: Nu ne va descuraja, dimpotrivă

Uniunea Europeană amenință Turcia cu sancțiuni dacă nu încetează provocările în Marea Mediterană. Dacă se va ajunge la o asemenea situație, Turcia va fi şi mai hotărâtă să-şi protejeze drepturile teritoriale în Mediterana de Est, a declarat vineri dimineaţă un reprezentant al Ministerului de Externe turc, transmite Reuters, citat de digi24.ro.

Foto: Profimedia

Ursula von der Leyen, președintele CE: "Este bine că acum a început un dialog serios între Turcia și Grecia. Cu toate acestea, regretăm că Ankara nu a făcut un gest constructiv similar și față de Cipru.

Vrem o relație pozitivă și constructivă cu Turcia. Și acest lucru ar fi, de asemenea, în interesul Ankarei, dar nu va funcționa decât dacă provocările și presiunile se opresc.

Așteptăm ca Turcia să se abțină de acum înainte de la acțiuni unilaterale. În cazul reluării unor astfel de acțiuni de către Ankara, UE va folosi toate instrumentele și opțiunile pe care le are la dispoziție".

Turcia va fi şi mai hotărâtă să-şi protejeze drepturile teritoriale în Mediterana de Est dacă Uniunea Europeană decide vineri să impună sancţiuni Ankarei în legătură cu explorările din zonă, a declarat un reprezentant al Ministerului de Externe turc.

Demnitarul turc, care a solicitat anonimatul, a afirmat că sancţiunile nu ar descuraja Turcia şi a sugerat că acestea ar putea periclita dialogul prevăzut pentru această lună între Ankara şi Atena referitor la frontierele maritime şi la drepturile de exploatare a ţiţeiului şi gazului natural.

''Dacă UE aplică sancţiuni, acest lucru nu ne va descuraja. Dimpotrivă, aceasta ne-ar spori hotărârea şi ar fi o poziţie negativă din partea Uniunii Europene'', a spus reprezentantul diplomaţiei de la Ankara, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, sancţiunile nu sunt ''modalitatea corectă'' şi ele nu vor descuraja decizia Turciei de a-şi proteja ''drepturile la platforma sa continentală şi de asemenea drepturile ciprioţilor turci''.

Ankara are o dispută cu țările vecine - Grecia și Cipru - legată de rezervele de hidrocarburi și delimitarea zonelor economice exclusive.

Joi, NATO tocmai a anunțat încheierea unui acord între Grecia și Turcia, pentru a evita posibile confruntări armate între cei doi aliați.

Tensiunile dintre cele două țări au început când Turcia a trimis o navă de explorare într-o zonă pe care ambele și-o revendică. Cele două țări și-au desfășurat apoi nave militare, însoțite de un război al declarațiilor. Un incident naval risca să declanșeze însă o ciocnire armată. Riscul unui astfel de accident a fost redus, dar litigiul dintre cele două țări nu s-a încheiat.


Pub