Agerpres. Igor Dodon, despre secțiile de vot deschise în străinătate: Pentru 400 de mii de moldoveni au fost deschise doar 17 secții. E discutabil cine de fapt e defavorizat

În cadrul unui interviu pentru Agerpres, Igor Dodon a adus unele clarificări cu privire la numărul secțiilor de votare care au fost deschise peste hotare. Precizările vin după ce au apărut mai multe critici despre secțiile deschise în Federația Rusă.

Foto: UNIMEDIA

Dodon spune că acestea sunt neargumentate.

„Au fost deschise peste 130-140 secţii de votare peste hotare, dintre care 17 în Rusia şi peste 86 în statele Uniunii Europene. Dacă e să luăm numărul de cetăţeni care se află în Federaţia Rusă şi care se află în Uniunea Europeană, sunt cam acelaşi număr de cetăţeni. Statisticile arătau 300.000-400.00 de cetăţeni în Federaţia Rusă. La fel, nu mai mult, în Uniunea Europeană, dacă luăm toate ţările împreună. Aici trebuie văzut cine este defavorizat”, a menționat președintele.

Igor Dodon punctează că pentru 300.000 - 400.000 de cetăţeni moldoveni care se găsesc în Federaţia Rusă au fost deschise doar 17 secţii de votare.

„Dacă o să vedem că maximum 5.000 de buletine pot fi la o secţie de votare şi o să înmulţim cu 17, o să vedem că maximum 85.000 de cetăţeni ar putea să voteze în Federaţia Rusă, pe când în Uniunea Europeană sunt peste 80 de secţii de votare, înmulţit cu 5.000 de buletine sunt 400.000 de cetăţeni care pot să voteze. Argumentele acestea sunt destul de evidente că nu a fost niciun fel de favorizare a celor care se află în Federaţia Rusă. Eu cred că toate aceste declaraţii despre falsificarea şi fraudarea alegerilor care vin din partea opoziţiei sunt o încercare de a justifica eventuala pierdere în acest scrutin electoral. Din măsurătorile lor, din măsurările noastre, sondajele arată că cel mai probabil ei vor fi învinşi la această cursă electorală. De aceea, ei încearcă deja să vorbească de falsificări, dar prin acest lucru fac un deserviciu propriilor alegători, care nu înţeleg de ce atunci trebuie să iasă la vot, alegătorii de dreapta, dacă liderii lor spun că vor fi falsificări. Nu are sens să iasă la vot”, a declarat acesta într-un interviu pentru Agerpres.

Amintim că CEC a stabilit organizarea a 139 secții de votare în străinătate pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020. Decizia a fost luată în cadrul ședinței CEC.


Pub