Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ „Atitudine neserioasă”. Mai mulți…

DOC „Atitudine neserioasă”. Mai mulți judecători le cer membrilor CSM să voteze în mod public, după ce s-a constatat că o magistrată a fost promovată „din greșeală” la CSJ

Mia mulți magistrați de la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău le cer membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să voteze în mod public. Se întâmplă după ce, la 22 septembrie, judecătoarea Aliona Miron a fost promovată „din greșeală” la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

La 25 septembrie, portalul safenews.md a publicat tabele cu punctajul obținut de către candidații la funcția vacantă de judecător la Curtea de Apel Chișinău și CSJ.

În cadrul ședinței din 29 septembrie, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță a menționat că în știre au fost admise denaturări, precizând că ea a făcut notițele „cu scopul de a înregistra informația corect”.

De asemenea, aceasta a subliniat că, alături de alți profesori titulari de drept, membri ai CSM, își exprimă dezacordul privind „practica defectuoasă a CSM de a pretinde la așa-numite deliberări secrete”.

Elena Belei a recunoscut că a depistat „o eroare tehnică umană, neinteționată”, numărând incorect voturile – „am votat de 10 ori, dar trebuia de nouă, persoana a zecea a întrunit șapte voturi, nu nouă”, astfel că a cerut ca președinta interimară să retragă actul administrativ vădit ilegal, pentru că „retragerea mai târziu este mai neplăcută pentru destinatar”. „Îmi cer scuze de la Aliona Miron”, a adăugat ea.

Într-o declarație publicată vineri, 2 octombrie, mai mulți magistrați de la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău au constatat „atitudinea neserioasă a unor membri ai CSM față de puterea judecătorească, față de ședințele CSM și față de legalitatea actului adoptat de către CSM”.

„Revocarea votului acordat de către membrul CSM ar reprezenta un act descurajant al judecătorilor de a participa la concursurile organizate de CSM și afectează grav credibilitatea hotărârilor adoptate de CSM”, au transmis judecătorii, solicitând membrilor Consiliului să voteze în mod public.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1264014963950890&id=594307517588308