2 octombrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 952 cazuri noi de infectare și opt decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Sondaj: 38%  din cetățeni consideră că este posibil să se infecteze cu COVID-19 și aceasta ar fi grav

  • 38%  din cetățeni consideră că este posibil să se infecteze și că s-ar putea infecta cu COVID-19 și aceasta ar fi grav, iar 28% cred că nu ar fi grav, arată un sondaj prezentat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Potrivit acestuia, 59% din respondenți continuă să considere că mass-media exagerează relatările despre noul coronavirus. De asemenea, 83% din respondenți au declarat că sunt îngrijorați de faptul că pandemia va avea consecințe economice pentru ei în viitor. Peste 90% din populația adultă susține că a respectat principalele măsuri de prevenire a infecției: purtarea măștii, spălarea pe mâini cu săpun timp de 20 secunde, utilizarea dezinfectanților, acoperirea nasului și a gurii în caz de tuse sau strănut, respectarea distanței sociale. Pe de altă parte, doar 59% au evitat evenimente sociale. În plus, cercetarea a arătat că 82% dintre respondenți sunt de acord cu purtarea măștilor în spațiul public. 52% sunt de acord că grupurile în parcuri ar trebui să fie limitate la 3 persoane. Și doar 41%  sunt de acord că doar cei peste 63 de ani ar trebui să stea acasă. 72% din respondenți consideră că persoanele care vin de peste hotare ar trebui să fie auto-izolați. Sondajul a fost realizat în perioada 14-21 august 2020, pe un eșantion probabilist de 1009 persoane din 343 localități.. Eroarea maximă de eșantionare  ± 3%.

Estonia a donat Inspectoratului pentru Situații de Urgență echipament pentru prevenirea și controlul noului coronavirus

  • Estonia a donat astăzi Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) echipament necesar pentru prevenirea și controlul răspândirii noului coronavirus. Lotul, în valoare de 50.000 euro, conține patru corturi de tip tunel cu o capacitate de 15 locuri fiecare, patru aeroterme și cinci toalete ecologice. Acestea vor fi utilizate pentru amenajarea unor centre mobile de carantină, pre-triaj sau triaj epidemiologic, în preajma unităților spitalicești sau ale altor instituții publice.

Dumbrăveanu: Bilanţul real al îmbolnăvirilor de COVID-19 în Moldova este mult mai mare decât cel oficial

  • Bilanţul real al îmbolnăvirilor de COVID-19 în Moldova este mult mai mare decât cel oficial. Cel puţin asta a dat de înţeles ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unui interviu pentru postul public de televiziune. Potrivit lui Dumbrăveanu, mulţi dintre bolnavii asimptomatici sau cu forme uşoare ale bolii nu se regăsesc în statistici, dar transmit virusul altor oameni, care ar putea face forme grave. Viorica Dumbrăveanu spune că cinci procente dintre bolnavii de COVID-19 ajung în stare gravă. Alţi 13 la sută suferă de forme medii ale bolii, în timp ce 82 la sută din numărul celor infectaţi cu noul coronavirus sunt asimptomatici sau au o formă uşoară, scrie Publika.md.

    Cazurile grave de COVID-19, vor fi coordonate prin intermediul platformei online de ghidaj tehnic

  • Specialiștii din cadrul  secțiilor de terapie intensivă din instituțiile medicale republicane, municipale și raionale vor coordona cazurile grave de infectare cu COVID-19, prin intermediul platformei online de ghidaj tehnic. Aceasta va permite comunicarea, inclusiv transmiterea și preluarea datelor, imaginilor și datelor video, între secțiile de terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican și Institutul de Medicină Urgentă cu alte secții de Terapie Intensivă din spitalele raionale municipale și republicane. Ca rezultat, tratamentul pacienților extrem de gravi va fi consultat cu specialiștii din cadrul spitalelor terțiare și va fi luată decizia de management a cazului, inclusiv la necesitate transferul pacientului spre instituția de referire. Ghidajul va avea loc cu ajutorul a 20 de tablete donate de către o companie de telefonie mobilă din Moldova, iar în curând cu suportul Ambasadei SUA în Republica Moldova, vor fi distribuite alte 80 de tablete.

Marea Britanie, PNUD și OMS aprovizionează Moldova cu echipamente medicale în lupta cu noul coronavirus

  • 100 pulsoximetre, pentru a determina nivelul de oxigen în sânge a bolnavilor, sunt oferite unităților de terapie intensivă din cadrul instituțiilor medico-sanitare care tratează pacienți cu COVID-19. De asemenea, instituțiile medicale din toată țara vor primi halate și salopete de unică folosință, soluții de igienizare și dezinfectare și termometre fără contact infraroșu. Echipamentele și dispozitivele medicale au fost donate, printr-o contribuție de 160.000 lire sterline, de către Marea Britanie, prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Organizația Mondială a Sănătății și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului sunt parteneri în derularea acestei inițiative.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.