04:37:34 25.04.2024
Stiri

Premierul Chicu, discuție cu omologul de la Moscova despre vaccinul rusesc împotriva COVID, creditul de 200 de milioane de euro și datoriile „Moldovagaz” către „Gazprom”

Actualitate 02.10.2020 10:51 Vizualizări1698 Autor: Ziarul National
Premierul Chicu, discuție cu omologul de la Moscova despre vaccinul rusesc împotriva COVID, creditul de 200 de milioane de euro și datoriile „Moldovagaz” către „Gazprom”


Premierul Ion Chicu a avut joi o discuție telefonică cu omologul său rus, Mihail Mișustin, căruia i-a mulțumit, în primul rând, „pentru susținerea oferită de Guvernul Federației Ruse în timpul pandemiei, dar și livrarea echipamentului medical necesar pentru combaterea COVID-19”, care s-a redus la oferirea de 10 000 de teste rapide, inutile în momentul oferirii acestora, așa cum a recunoscut atunci chiar ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Un comunicat de presă al Guvernului de la Chișinău precizează că cei doi premieri au abordat, de asemenea, „aspectele practice ce țin de livrarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului”, după ce acesta va trece toate etapele de testare și va obține autorizația instituțiilor internaționale.

Aceeași sursă arată că premierul rus a exprimat intenția Federației Ruse de a veni cu un suport financiar nerambursabil, sub formă de ajutor umanitar pentru acoperirea parțială a prejudiciilor suportate de agricultorii din Republica Moldova, care au avut de suferit în urma secetei din acest an. În acest scop, Ministerul Finanțelor a deschis un cont trezorerial pe care vor fi acumulate mijloace financiare din partea Federației Ruse și altor parteneri externi ai Republicii Moldova.

Totodată, Mihail Mișustin a dat asigurări că „Rosspotrebnadzor” va continua activitățile necesare pentru extinderea listei companiilor moldovenești cu drept de export în Federația Rusă.

„A fost abordat subiectul privind evoluția negocierilor pentru contractarea creditului rus în valoare de 200 de milioane de euro, bani prevăzuți în bugetul de stat pentru anul 2020 pentru acoperirea deficitului bugetar. Părțile au convenit ca în perioada următoare să definitiveze ultimele aspecte ale Acordului, astfel să poată fi semnat în cel mai scurt timp. Oficialii au abordat și subiecte ce țin de domeniul transportului auto și aerian. În context, premierul Chicu a mulțumit omologului său rus pentru deblocarea transportului auto prin acordarea autorizațiilor pentru transportul internațional de mărfuri.

În contextul implementării pachetului energetic III de către Republica Moldova, oficialii au discutat subiectul datoriei „Moldovagaz” față de ”Gazprom”. Părțile au convenit ca reprezentanții instituțiilor de resort ale Republcii Moldova și Federației Ruse, împreună cu reprezentanții „Moldovagaz” și ”Gazprom” să identifice o soluție în această privință”, cităm din comunicatul Executivului de la Chișinău.

Chicu și Mișiustin au convenit să continue dialogul în cadrul apropiatului summit al conducătorilor de guverne ale statelor membre ale Uniunii Economice Euroasiatice, în care Republica Moldova are statut de observator.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md