Linkuri accesibilitate

Alegerile în condiție de pandemie subțiază bugetele primăriilor


O secție de votare de la Hâncești, la începutul pandemiei, 15 martie 2020
O secție de votare de la Hâncești, la începutul pandemiei, 15 martie 2020

În opinia unor experți în administrație publică locală, majoritatea primarilor s-au pomenit că li se impune o listă de rigori le fără să fi fost întrebați în prealabil dacă ei pot ține pasul.

Organizarea votului la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie este pusă nu doar în seama autorităților electorale, ci și a celor locale, care trebuie să asigure și respectarea unor norme de siguranță antiepidemică. Relativ clare la prima vedere, aceste norme devin mult mai vagi, când intri în detalii și nici chiar așa ușor de îndeplinit. De exemplu, pot găsi primarii alte locații decât cele tradiționale – grădinițele și căminele studențești – pentru deschiderea secțiilor de votare, au bani pentru asta? Sau, cei care vor umbla cu urna mobilă pe la casele bătrânilor și bolnavilor trebuie să aibă dovada testului negativ la COVID-19 ca să fie siguri că nu duc infecția din casă în casă?

Alegerile în condiție de pandemie subțiază bugetele primăriilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:47 0:00
Link direct

Lupta cu pandemia a subțiat bugetele primăriilor care au avut de suportat cheltuieli suplimentare pentru diverse activități costisitoare cum ar fi dezinfectarea periodică a spațiilor publice sau echiparea angajaților cu materiale sanitare. Scrutinul prezidențial din 1 noiembrie a generat noi probleme: identificarea spațiilor care să asigure distanța suficientă între oameni, antrenarea de personal disponibil să participe la organizarea scrutinului pe timp de pandemie și instruirea, inclusiv a alegătorilor, cum să voteze în condiții de maximă siguranță.

Primarul de Puhăceni, Anenii Noi, Veaceslav Plămădeală, a devenit cunoscut opiniei publice după ce în luna mai a chemat poliția pentru a-i obliga pe săteni să poarte măști la piața din localitate și să păstreze distanța fizică ca să fie minimalizat riscul infectării. Edilul spune că se va supune cererii autorităților centrale, care, prin vocea premierului Ion Chicu, au cerut ca secțiile de votare să nu fie deschise în cadrul instituțiilor de învățământ, în special grădinițe. Veaceslav Plămădeală spune că deja a identificat o sală care s-ar preta cerințelor.

„În cazul nostru, va fi într-un complex sportiv mare și la noi aici este spațiu suficient. Știu că-s cerințe de război, dar, vorba ceea, omul le învață pe toate și pentru toate se pregătește. Noi deja am cumpărat mese suplimentare, ca fiecare membru al biroului de votare să stea distanțat unul de altul. Oamenii vor intra organizat, îi vom distanța afara. Vor fi acceptați în secția de votare doar cu măști.”

Europa Liberă: Cum vă veți asigura că oamenii care vor merge cu urna mobilă în ziua alegerilor vor putea să facă acest lucru în condiții de siguranță? Întreb pentru că majoritatea celor care solicită acest serviciu sunt vârstnici, deci, în categoria de risc?

Veaceslav Plămădeală: „Noi vom merge după modelul medicului de familie care își deservește pacienții la domiciliu. Toți vor fi înarmați, să spunem așa, cu mască și dezinfectant. Contactul cu alegătorul va fi diminuat la minim. Vedem cum vor fi deciziile CEC, dar cel mai probabil nu vor fi ignorate persoanele aflate la domiciliu.”

Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova, Viorel Furdui, spune că spre deosebire de campaniile trecute, puterea de la centru „a mai slăbit” din dorința de a controla și a-i subordona pe primari. În schimb pandemia a scos în vileag o problemă mai veche: comunicarea insuficientă între puterea centrală și cea locală. Majoritatea primarilor s-au pomenit că li se impune o listă de rigori electorale fără să fi fost întrebați în prealabil dacă ei pot ține pasul.

Viorel Furdui
Viorel Furdui

„Și nu întotdeauna autoritățile centrale vin cu sprijin, cu suport. Cunoaștem cazurile când Comisia Electorală a decis în mod unilateral, fără să se consulte cu autoritățile publice locale, să deschidă mai multe secții, în special pentru alegători din stânga Nistrului. Sunt cazuri când primăriile refuză. Este nevoie ca autoritățile centrale să asigure și din punct de vedere financiar toate aceste cerințe. De asemenea, este problema școlilor și grădinițelor. A venit poziția ministerului și guvernului precum că crearea secțiilor de votare este interzisă în grădinițe. În cazul dat a apărut o întrebare din partea administrației locale, mai ales orașele, dar unde să le amplasăm pentru că tradițional erau folosite edificiile școlilor și grădinițelor?”

În cel mai recent raport al Asociației Promo-LEX, una dintre cele mai active organizații care monitorizează scrutinele electorale din Republica Moldova, se menționează că mai mulți primari au refuzat să se conformeze cererii Comisiei Electorale Centrale de a deschide mai multe secții de votare în localitățile pe care le conduc. Majoritatea au invocat lipsa banilor pentru organizarea de noi secții. Șeful misiunii de observatori ai organizației, Pavel Postica, spune că problema ar putea fi cu ușurință rezolvată dacă ar exista cooperare și dorință.

Pavel Postică
Pavel Postică

„Încă există timp suficient pentru autorități să analizeze și propuneri alternative, atunci când în situații de urgență secțiile de votare erau deschise, spre exemplu, în corturi mari, aerisite, încălzite, de care dispun cu siguranță atât Ministerul Apărării, cât și subdiviziunile de protecție civilă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”.

Expertul Pavel Postică spune că în lupta cu pandemia autoritățile locale și cele centrale s-au pomenit de aceeași parte a baricadei, ceea ce ilustrează vorba înțeleaptă despre răul cu binele lui. Numai că prețul plătit pentru armistițiul epidemic este mult prea mare și factura finală încă e departe.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG