/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Curtea Constituțională va examina sesizarea privind Legea ONG-urilor

missing
02 octombrie 2020, ora 20:53

Curtea Constituțională va examina joia viitoare sesizarea deputatului Sergiu Litvinenco, prin care a cerut să fie exclusă, din noua lege a ONG-urilor, interdicția de a presta servicii concurenților electorali în campanie. Între timp, președintele Consiliului Audiovizualului a vociferat ideea că instituțiile media, care sunt fondate de ONG-uri, și primesc granturi din extern să nu aibă acces la publicitatea electorală.

În interviul oferit recent pentru media-azi, Dragoș Vicol spunea că există anumite voci care consideră că, atâta timp cât anumite posturi de televiziune beneficiază de fonduri din partea anumitor parteneri de dezvoltare, având statut de ONG, ar trebui să fie privați de dreptul de a contracta publicitate de tot felul, mai ales publicitate electorală. Totuși, președintele Consiliului Audiovizualului a declarat că nu este de acord cu asemenea idee.

DRAGOȘ VICOL, PREȘEDINTELE CONSILIULUI AUDIOVIZUALULUI: „Nu am menționat lucrul acesta cu satisfacție, dar am reiterat faptul că există anumite voci în breasla jurnalistă, inclusiv printre colegii dvs de breaslă, care nu privesc întotdeauna cu ochi buni acest lucru și nu știu dacă este tocmai pozitiv acest aspect”.

La momentul de față, instituțiile media, care sunt fondate de ONG-uri, printre care și tv8, nu pot difuza publicitate electorală. Și asta din cauza unei legi noi, intrată deja în vigoare, care interzice acest lucru. Totuși, prevederea, strecurată pe sub masă, a fost contestată la Curtea Constituțională de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, în urmă cu două luni. Politicianul cere anularea acestei norme. Astăzi, Curtea Constituțională a anunțat că va examina sesizarea joia viitoare.

DRAGOȘ VICOL, PREȘEDINTELE CONSILIULUI AUDIOVIZUALULUI: „În eventualitatea în care Curtea Constituțională, urmare a adresării deputatului Litvinenco, va lua o decizie care nu va consona cu prevederile acestei legi, desigur veți avea dreptul să plasați publicitate atât gratuit, cât și contra plată”.

De partea cealaltă, președintele Asociației Presei Independente critică declarația făcută de Dragoș Vicol despre faptul că sunt voci care spun că mediile fondate de ONG-uri și care primesc granturi să nu aibă acces la publicitatea electorală.

PETRU MACOVEI, PREȘEDINTELE API: „Președintele Consiliului Audiovizualului trebuie să transmită cu totul altfel de mesaje în spațiul public, să susțină presa de calitate. Și Guvernul, și țara trebuie să susțină presa de calitate. Dacă n-o face, o fac guvernele străine. Este o încercare de a distorsiona discuția de la probleme importante, ce țin de influența politicului asupra media, prin încercarea de a arăta cu degetul că „vedeți că și alții primesc bani de altundeva”.

Norma contestată de Sergiu Litvinenco a fost modificată în textul final al legii, fiind diferită de variantă inițială. În opinia deputatului, prevederea contravine Constituției pentru că discriminează ONG-urile în raport cu alte tipuri de organizații. În Republica Moldova sunt în jur de 11 mii de organizații non-profit, un număr mare dintre acestea fiind instituții media.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram