‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVIDEO. Alexandru Baltag: Cel mai mare centru agroindustrial din țară va ocupa peste 10...

VIDEO. Alexandru Baltag: Cel mai mare centru agroindustrial din țară va ocupa peste 10 ha

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Preconizat să fie complet funcțional în 2024, cel mai mare centru agroindustrial-multifuncțional din țara noastră, AgroHub, este în prezent la etapa de proiectare. Localizarea acestuia a fost deja făcută și terenurile pe care se va întinde – identificate.

„Din septembrie a început proiectarea acestui centru agroindustrial. Se va întinde pe cel puțin 10 hectare. Suntem la etapa de a decide unde va fi amplasat. În centrul țării, asta e sigur deja, nu departe de Chișinău. Terenurile pe care noi le-am identificat reprezintă un nod logistic, așa încât să fie comod pentru fermierii din toate zonele țării, dar și pentru transportatori”, explică directorul AgroHub în Moldova, Alexandru Baltag.

AgroHub va reprezenta o infrastructură logistică și de export a produselor agroalimentare din țara noastră. Dar și de import, zice directorul centrului multifuncțional.

Un nou proiect investițional în RM, realizat de investitorii ruși și moldoveni. Acest proiect este prezentat în cadrul Forumului moldo-rus de cooperare economică 🇲🇩🇷🇺Să aducem investiții acasă!#InvestMoldova #GrowinMoldova#AgroHub www.agrohub.md https://rusmoldforum.com/

Geplaatst door Alexandru Baltag op Donderdag 1 oktober 2020

„Acest centru multifuncțional-agroindustrial va oferi tot spectrul de servicii și suport tehnic fermierilor, depozite, frigidere, laboratoare de testare a produselor. Tot aici vor putea fi perfectate actele pentru export, astfel încât producția moldovenească să aibă coridor verde pe toate piețele. Iar exportatorii să poată vinde liber marfa pe diferite piețe”, afirmă Alexandru Baltag.

„O direcție de activitate a acestui centru ține și de sprijinul acordat fermierilor mici și mijlocii, financiar, tehnologic, logistic. Vom lucra după principiul planificării pe termen scurt și lung, a recoltelor, a calității, în funcție de solicitările consumatorilor străini”, explică directorul centrului AgroHub.

Deși încă nu e clar care va fi capacitatea centrului agroindustrial, se propune că în următorii 3-4 ani, acesta să poată exporta peste 60 mii tone de fructe și peste 14 mii de tone de legume autohotne.

„Pe lângă exportul de fructe și legume, ne vom concentra și asupra sectorului de vinuri, în special exportul  produselor vitivinicole”, zice Baltag.

Începînd de anul viitor, unele servicii AgroHub vor fi puse deja la dispoziția fermierilor din țara noastră.

„Unele servicii oferite vor fi disponibile începând cu anul viitor, când va fi sezonul de recoltare. Cel puțin noi asta ne propunem, dacă nu vor interveni alte schimbări. Contrucția centrului va fi pe etape, dar atâta timp cât prima etapă va fi gata la anul viitor, AgroHub va putea oferi deja unele servicii”, explică Alexandru Baltag.

Pentru anul viitor este preconizată etapa a doua de construcție a centrului agroindustrial, care prevede, lansarea complexului principal: depozitarea sezonieră a produselor, prelucrarea suplimentară, calibrarea și curățarea lor. În 2022, la etapa 3, se vor instala linii adiționale de procesare și îmbuteliere pentru toate categoriile de produse, iar la etapa 4, în 2023, se preconizează atingerea capacității maxime de stocare, procesare și vânzare a produselor agricole moldovenești.

AgroHub este un proiect moldo-rus, sută la sută parteneriat privat, iar valoarea lui, la prima etapă este de 50 de milioane de dolari, cu un termen de exploatare de până la 18 luni. Sprijinul acordat de autoritățile din țara noastră va ține de acordarea statutului de Zonă Economică Liberă.  

‹ adv ›

Federația Rusă se clasifică  pe locul 3 printre partenerii de export ai țării noastre. Până în 2014 când a fost impus embargou unor produse moldovenești, precum că ar fi de calitate proastă, Rusia era pe locul întâi în topul partenerilor externi ai Moldovei. Atunci, mai mulți exportatori, agricultori, dar și economiști au calificat această acțiune, drept avertizare pentru țara noastră în contextul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›