image
Sursa foto: foto simbol

Ex-ministru al Sănătății: RM, cu 32% de cazuri pozitive, bate toate recordurile lumii; Infecția circulă nestingherit

Rata de 32 % de persoane infectate din numărul total de teste realizate pe parcursul a 24 de ore demonstrează că infecția circulă nestingherit pe teritoriul Republicii Moldova și că a ajuns la un asemenea nivel deoarece autoritățile nu au întreprins nimic ca să o stopeze. La momentul actual presiunea asupra spitalelor este foarte mare și în curând vom simți toți această povară. Opinia aparține fostei ministre a Sănătății, Ala Nemerenco.

Pe 30 septembrie Republica Moldova a înregistrat 1013 teste pozitive din 3161 teste efectuate. Astfel rata celor pozitive s-a dovedit a fi de 32 %.

Pe 29 septembrie au fost înregistrate 835 de teste pozitive din 2564 teste primare. Rata celor pozitive, la fel, a fost de 32%.

„Cu cât este mai mare procentul pozitiv, cu atât este mai îngrijorătoare situația. De regulă, pragul considerat deja „prea mare” este cel de 5%. Organizația Mondială a Sănătății a recomandat în luna mai ca procentul pozitiv să rămână sub 5% timp de cel puțin două săptămâni înainte ca guvernele să ia în considerare redeschiderea hotarelor” menționează Ala Nemerenco.

Potrivit aceleiași surse, reducerea pragului mai jos de 5% demonstrează reușita controlului asupra transmiterii coronavirusului. Pentru a relaxa restricțiile sociale și a permite adunări sau întâlniri foarte mari de persoane care călătoresc din diferite zone, OMS recomandă un prag cât mai mic.

Unele țări ( Australia, Coreea de Sud și Uruguay) și unele state, cum ar fi SUA (de exemplu, New York, Maine și Connecticut) au avut și au cu mult sub pragul de 5%. „Săptămâna aceasta New York, Conecticut aveau 1% din teste pozitive, California - 2,9% - în timp ce alte țări (de exemplu, Mexic și Nigeria) și state (de exemplu, Idaho, Kansas, Mississippi) au avut niveluri pozitive în jur de 15%, cu mult peste această limită. Republica Moldova cu ale sale 32% bate recordurile lumii”, observă fosta ministră.

Aceeași sursă a mai adăugat că țările care au un nivel scăzut al procentului pozitiv la testare au atins acest nivel prin politici care restricționează contactul social, prin testarea masivă a populației și izolarea infectaților asimptomatici. Fără teste suficiente, coronavirusul se răspândește „în tăcere”, pune o presiune enormă pe spitale , iar focarele sunt mai mari și mai greu de controlat.

„Concluzia finală e următoarea - indicatorul de 32% teste pozitive demonstrează că infecția circulă nestingherită în comunitate și a ajuns la o așa libertate deoarece autoritățile nu au făcut nimic să o stopeze. Au lăsat-o să pună cea mai mare presiune pe spitale și această presiune în curând o vor simți toți. Aveți grijă de Dvs, deja sunteți pe cont propriu - guvernul are alte probleme - să-l înscăuneze pe Dodon”, a mai spus Ala Nemerenco. În context, ea a îndemnat populația să păstreze distanța socială, masca la contactul cu oamenii, spălatul pe mâini și evitarea aglomerărilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: