image
Sursa foto: jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

The Guardian: Marea Britanie vrea să trimită solicitanți de azil în Moldova, Maroc și Papua Noua Guinee; Reacția MAEIE

Autoritățile Marii Britanii ar lua în considerare trimiterea solicitanților de azil în Moldova, Maroc și Papua Noua Guinee, scrie publicația britanică The Guardian. De cealaltă parte, Ministerul de Externe de la Chișinău spune că „Republica Moldova nu are încheiate careva înțelegeri cu partenerii străini în acest domeniu”.

Publicația The Guardian scrie că a intrat în posesia unor documente care sugerează că Downing Street, zis și Nr.10 (strada din Londra unde își au sediul principalele instituții) a cerut oficialilor britanici să ia în considerare opțiunea de a trimite solicitanți de azil în Republica Moldova, Maroc sau Papua Noua Guinee.

„Documentele sugerează că oficialii de la Ministerul de Externe s-au opus propunerilor nr. 10 de a procesa cererile de azil în spațiile de detenție din străinătate, care au inclus și sugestia că ar putea fi construite centre pe insulele sud-atlantice Ascension și St Helena. Documentele, marcate ca „oficiale” și „sensibile” și elaborate la începutul acestei luni, rezumă sfaturile oficialilor de la Ministerul britanic de Externe, cărora Downing Street le-a cerut să ofere sfaturi cu privire la posibile opțiuni pentru negocierea unei facilități de procesare a azilului offshore similar cu cel australiană, model în Papua Noua Guinee și Nauru”, scrie The Guardian.

Financial Times scria ieri că ministerul de interne al Marii Britanii, Priti Patel, le-a cerut oficialilor să ia în considerare procesarea solicitanților de azil în Ascension și St Helena, care sunt teritorii britanice. Propunerea ar fi fost respinsă însă de Guvernul britanic.

Cu toate acestea, documentele citate de Guardian sugerează că guvernul britanic lucrează de săptămâni bune la „planuri detaliate” care includ estimări ale costurilor construirii centrelor de detenție pentru solicitanții de azil pe insulele sud-atlantice, precum și alte propuneri de construire a acestora în Moldova, Maroc și Papua Noua Guinee.

„Documentele sugerează că ideea că Marocul, Moldova și Papua Noua Guinee ar fi destinații potrivite vine direct de pe Downing Street, documentele spunând că cele trei țări au fost „sugerate” în mod specific. Un document spune că cererea de consiliere cu privire la opțiunile țărilor terțe pentru facilitățile de detenție a venit de la „prim-ministru”. În timp ce este compus într-un limbaj restrâns al funcționarilor publici, sfaturile Ministerului de Externe conținute în documente par să respingă ideile emise de Downing Street, subliniind numeroase obstacole juridice, practice și diplomatice în calea procesării solicitanților de azil supravegheați”, mai scrie The Guardian.

Cu referire la Republica Moldova, la capitolul obstacole se menționează: „Există conflicte prelungite în Transnistria, precum și corupție endemică”. Dacă un centru de azil ar depinde de o cooperare fiabilă, transparentă și credibilă din partea sistemului de justiție al țării gazdă nu ne-am putea baza pe acest lucru.”

Ministerul de Externe de la Chișinău a venit cu o reacție succintă la articolul din The Guardian.

„În legătură cu ştirile apărute în presa internațională referitoare la presupuse proiecte de relocare în RM a unor potențiali solicitanți de azil, MAEIE informează că un astfel de subiect nu se regăsește pe agenda dialogului RM cu alte state, inclusiv Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. RM, de asemenea, nu are încheiate careva înțelegeri cu partenerii străini în acest domeniu. MAEIE reamintește că în RM solicitările de azil sunt examinate exclusiv în cadrul procedurilor prevăzute de legislația națională și normele de drept internațional”, a precizat MAEIE.

Noutăţile partenerilor

comentarii: