image
Sursa foto: Locuitorii din Geneva au votat pentru un salariu minim garantat. FOTO: Getty Images

Orașul european în care salariul minim crește la 3.700 de euro pentru ca cetățenii să nu sărăcească din cauza COVID-19

Geneva va introduce un salariu minim de 4.086 de franci elvețieni, aproximativ 3.700 de euro, cel mai mare din lume, după ce localnicii au aprobat măsura printr-un vot exprimat duminică, pe fondul îngrijorării provocate de rapoartele privind creșterea sărăciei legate de coronavirus în orașul elvețian.

Astfel, salariul minim va fi de 23 de franci elveţieni (21 de euro) pe oră - mai mult de dublu față de Franța vecină pentru toţi cei care lucrează în acest oraş, care este unul dintre cele mai scumpe din lume, potrivit The Guardian.

Salariul minim garantat de 4.086 franci elveţieni pe lună pentru 41 de ore de muncă săptămânal rămâne o raritate în Elveţia. Geneva este abia al treilea canton, din 26, care îl adoptă, după Jura şi Neuchâtel. În 2014, alegătorii au votat împotriva introducerii unui salariu minim pentru întreaga confederaţie. La Geneva abia la a treia participare la urne susţinătorii acestei măsuri sociale au reuşit să convingă în cele din urmă 58% din electorat, potrivit rezultatelor finale publicate duminică. Partidele de stânga şi sindicatele au prezentat măsura ca pe un mijloc de combatere a sărăciei.

Televiziunea France 3 a precizat că măsura a venit după ce orașul elvețian, a cărui economie depinde de turiști și de vizitatorii în scop de business, a fost lovit în mod deosebit de pandemia Covid-19, iar cozile din fața băncilor de alimente se măresc constant.

Michel Charrat, președintele Grupului transfrontalier european, o organizație independentă care îi sprijină pe cei care trăiesc și lucrează dincolo de granița franco-elvețiană, a descris rezultatul votului ca un „semn de solidaritate” pentru săracii orașului.

„Covid a arătat că o anumită parte a populației elvețiene nu poate locui la Geneva. 4.000 de franci elvețieni este minimul pentru a nu scădea sub pragul sărăciei și a vă afla într-o situație foarte dificilă", a spus Charrat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: