image
Sursa foto: Andrew Medichini

Papa refuză să-l primească pe Mike Pompeo; Nu primește politicieni în timpul perioadelor electorale din țările acestora

Papa refuză să-l primească în audiență pe secretarul de stat american, Mike Pompeo. Motivul oficial este că suveranul Pontif nu primește politicieni în timpul perioadelor electorale din țările acestora, transmite Digi24.

Însă, între Vatican și Washington se conturează o dispută diplomatică. Sfântul Scaun l-a criticat pe șeful diplomației SUA pentru comentariile pe care le-a făcut la adresa Bisericii și l-a acuzat că vrea să o atragă în campania electorală. 

Pompeo afirmase, într-o serie de postări pe Twitter, că Vaticanul își riscă autoritatea morală prin faptul că a reînnoit un acord cu China. 

Totodată, într-un discurs la o conferinţă organizată de Ambasada SUA de la Sfântul Scaun, Pompeo a susținut că „nicăieri libertatea religioasă nu este sub un asalt mai puternic decât este astăzi în China".

Mike Pompeo a acuzat Partidul Comunist Chinez că acţionează „zi şi noapte pentru a stinge lampa libertăţii, în special a libertăţii religioase, la un nivel îngrozitor". El a menţionat persecuţiile asupra musulmanilor, protestanţilor, budiştilor tibetani, adepţilor mişcării spirituale Falun Gong, precum şi asupra catolicilor.

Potrivit şefului diplomaţiei americane, catolicii chinezi s-au confruntat cu arestări şi cu profanarea şi distrugerea locurilor de rugăciune, precum şi cu ordine de a le fi înlocuite icoanele cu Iisus cu tablouri cu fostul lider Mao Zedong şi cu actualul preşedinte Xi Jinping.

Pompeo a mai spus că SUA sunt un lider global pe acest front, dar a sugerat că Papa Francisc şi liderii altor religii au o mai mare responsabilitate.

„Pentru tot ce pot face statele naţiune, în cele din urmă eforturile sunt limitate de realităţile politicii mondiale. Ţările trebuie să facă uneori compromisuri pentru a obţine progrese", a afirmat el.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: