La fiecare 14 minute, o femeie moare de cancer la sân. Câte persoane trăiesc cu acest diagnostic în Moldova

Octombrie este declarată luna în roz, dedicată conștientizării și prevenției cancerului de sân. Doar în anul 2019, în țara noastră au fost înregistrate 1.177 de cazuri noi de cancer mamar, numărul total al pacienților care se află la evidență la Institutul Oncologic fiind de peste 10.000.

Foto: sfaturimedicale.ro

Cancerul glandei mamare are cea mai mare incidență dintre toate tipurile de cancer în rândul femeilor și este în ascendență în lumea în curs de dezvoltare. La nivel global, în fiecare 3 minute este diagnosticată cu cancer la sân o femeie, iar la fiecare 14 minute, una decedează din această cauză. Cancerul de sân provoacă aproximativ 77.000 de decese anual, dintre care 40 la sută de femei decedează până la vârsta de 65 de ani.

Conform datelor Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului în comun cu OMS, în anul 2018, se înregistrează următorii indicatori la 100 de mii de populație: 99,1 – Franța; 85,4 – Germania; 75,3 – Serbia; 51,6 – România; 53,6 – Federația Rusă; 50,4 – Belorusia; 48,2 – Republica Moldova; 44,6 – Ucraina.

În anul 2019, în țara noastră au fost înregistrate 1.177 de cazuri noi de cancer mamar. La moment, la Institutul Oncologic sunt la evidență 10.074 pacienți, inclusiv 14 bărbați.

Cea mai mare pondere de cazuri noi de cancer mamar în 2019 a fost înregistrată la pacienții cu vârsta mai mare de 60 ani.

La nivel global se prognozează o creștere a cazurilor noi de cancer, anume din aceste considerente se organizează la nivel internațional „Luna în Roz”, cu scop de conștientizare a cancerului mamar, ca problemă de sănătate ce poate fi prevenită, depistată precoce și tratată prin metode contemporane.

OMS a declarat maladiile oncologice curabile, în condițiile vigilenței sporite din partea pacienților și angajaților medicali, accesului la serviciile de screening, diagnostic precoce și tratament.

Declararea lunii octombrie drept lună de conștientizare a cancerului mamar este inițiativa din 1985 a Societății Americane a Cancerului, stabilită prin convenție internațională și susținută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).


Pub