„Triunghiul Bermudelor” din preajma Circului, înstrăinat din anul 1999, întors statului: Terenul a fost dat în folosință unei biserici pentru a construi un obiect de cult

Încă un teren a fost întors municipalității. Este vorba de 35 de ari, care a fost înstrăinat în anul 1999.

Foto: Occupy Guguță

Primarul general Ion Ceban spune că executivul primăriei a prezentat la CMC proiectul de decizie privind revocarea titlului de autentificare a dreptului, pentru deținătorul terenului din preajma Circului și a fost susținut de către consilieri.

Astfel, fără acordul PMC, pământul a fost divizat și înregistrat la cadastru și încheiate contracte de arendă cu agenți economici.

De asemenea, pe aceast teren a fost inițiată o construcție multietajată.

Ceban afirmă că va întreprinde toate măsurile necesare pentru a curma încercările de depozitare prin căi ilegale a terenurilor.

De câțiva ani acest teren este vânat cu insistență de aceeași oameni de afaceri, Viorel Bodiu și Dumitru Creciun, ambii apropiați de fosta guvernare PD, scrie occupyguguta.wordpres.com.

În 2014, compania „Go for Fun” SRL (ce nume poetic!), administrată de Dumitru Creciun, activist al Partidului Democrat, a pus ochii pe bucata de teren de pe stradela Circului, 16. Creciun dorea să construiască acolo o benzinărie.

Terenul cu pricina este înregistrat cu drept de proprietate după Republica Moldova și cu drept de folosință după Biserica cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” (construită în sec. XVIII), înregistrată, împreună cu cimitirul adiacent, în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat sub numărul 185 (2) și se află în zona de protecție a monumentului istoric.

Adică statul a dat terenul a fost dat în folosință Bisericii pentru a construi un obiect de cult.

Ce se întâmplă mai departe este o istorie tipică pentru Chișinău (și pentru Biserică) și parte a unei scheme imobiliare la fel de tipice: administrația bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” încheie la 22 iulie 2014 un contract de locațiune pe un termen de 30 ani cu „Go for Fun” SRL. În temeiul acestui contract de locațiune compania cere Consiliului Municipal Chișinău să îi elibereze certificat de urbanism pentru proiectarea unei stații de alimentare cu produse petroliere pe terenul menționat.

Citește întreaga „epopee” aici.


Pub