Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În anul 2019, în Republica…

În anul 2019, în Republica Moldova, au fost înregistrate 1177 cazuri noi de cancer mamar

În anul 2019, în Republica Moldova, au fost înregistrate 1177 cazuri noi de cancer mamar, la moment sunt la evidență la Institutul Oncologic 10 074 pacienți, inclusiv 14 bărbați, informează Agenția Națională în Sănătate Publică(ANSP). Totdată, global, cancerul de sân provoacă aproximativ 77.000 de decese anual, dintre care 40 la sută de femei decedează până la vârsta de 65 de ani.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul este a doua cauză a mortalității la nivel global, prevăzând o creștere în numărul cazurilor cu peste 70% în următorii 20 de ani. Cancerul mamar este una dintre cele mai răspândite forme ale bolii.

La nivel global, la fiecare 3 minute este diagnosticată cu cancer la sân o femeie, iar la fiecare 14 minute una decedează din această cauză. Cancerul de sân provoacă aproximativ 77.000 de decese anual, dintre care 40 la sută de femei decedează până la vârsta de 65 de ani.

În anul 2019, în Republica Moldova, au fost înregistrate 1177 cazuri noi de cancer mamar, la moment sunt la evidență la Institutul Oncologic 10 074 pacienți, inclusiv 14 bărbați.

În conformitate cu Programul Național de Control al Cancerului pentru anii 2016-2025, Republica Moldova s-a angajat să sporească cu 25% rata de depistare precoce a cancerului în stadiile I și II până în anul 2025. În aceste scopuri se organizează screening-ul cancerului mamar prin următoarele metode: autoexaminarea, examinarea clinică, ultrasonografia și mamografia.

Cinci pași în prevenirea cancerului de sân:

 1.Cercetați istoricul familial

Istoria medicală a membrilor familiei ne dă indicii foarte exacți referitor la afecțiunile și bolile la care suntem predispuși din punct de vedere genetic. Vestea că o rudă suferă de cancer nu e niciodată binevenită. Fără să aveți mustrări de conștiință, acesta este un indiciu pentru analizele pe care trebuie să le faceți, câștigând o șansă în plus în prevenirea sau depistarea la timp a bolii.

  1. Faceți controale periodice

Această recomandare este atât de frecvent întâlnită, încât pare un clișeu. Însă este departe de a fi un clișeu, deoarece controalele medicale sunt cele mai sigure metode în a afla care este starea de sănătate.

  1. Expuneți-vă cât mai puțin razelor ultraviolete și poluării

Acest pas este dificil de urmat. Mulți dintre noi locuim în orașe, unde poluarea atinge cote înalte. Nu putem controla acest lucru, însă putem alterna mediile, atunci când timpul ne permite. De asemenea, putem să alegem perioada de expunere razelor solare.

  1. Micșorați doza și durata tratamentelor hormonale

Această decizie se ia numai cu aprobarea medicului specialist! Cercetările sugerează că terapiile pe bază de hormoni care se întind pe o perioadă mai mare de 3 ani măresc semnificativ riscul apariției cancerului mamar.

  1. Adoptați un stil de viață sănătos

Din păcate și această recomandare ajunge să fie un clișeu, dar este cât se poate de valabilă: o alimentație sănătoasă, mișcare zilnică, renunțarea la fumat și alcool, menținerea greutății în limite normale – sunt lucruri pe care le putem face, cheia succesului este perseverența și grija față de propria sănătate.

Începând cu 1985, Organizația  Mondială a Sănătății (OMS), la inițiativa Societății Americane a Cancerului, a stabilit prin convenție internațională, că luna octombrie să fie Luna Internațională de Conștientizare a Cancerului Mamar. Scopul acestui eveniment este sensibilizarea și conștientizarea opiniei publice privind depistarea precoce, tratamentul și îngrijirea paliativă a persoanelor cu cancer de sân.