1 octombrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 1022 cazuri noi de infectare și 16 decese

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

3003 teste procesate – 1022 cazuri confirmate

  • Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că 1022 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Aceasta în urma procesării a 3003 de teste, dintre care primar – 3065 şi repetat – 238. Din numărul total de cazuri, 86 sunt lucrători medicali: medici-28, asistenți medicali-40, personal auxiliar-18. Starea de sănătate a persoanelor infectate:  649 – stare gravă (dintre care 42 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1547 – stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

UNFPA a oferit un lot de echipamente medicale pentru protecția lucrătorilor din 41 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor

  • Un lot de echipamente medicale pentru  protecția personală a specialiștilor din cadrul Rețelei Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor „Youth Klinic” a fost oferit astăzi de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în Moldova. Asistența include 26, 000 perechi de mănuși, 1 300 ecrane de protecție, 5 500 halate, 150 583 măști și 23  500 bonete și este cel mai mare lot de echipamente de protecție oferit până acum Rețelei „Youth Klinic” în contextul situației epidemiologice COVID-19. Cele 41 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor sunt instituții din cadrul sistemului public de sănătate, parte a asistenței medicale primare, care funcționează în toate raioanele țării și în municipii, oferind o gamă largă de servicii confidențiale și necesare tinerei generații.

O psihologă de 32 de ani din cadrul Armatei Naționale, răpusă de COVID-19

  • Olga Prokopenko, 32 de ani, care deținea gradul de locotenent, a decedat din cauza infecției COVID-19. A îndeplinit serviciul militar în calitate de psihologă în Regimentul de Stat Major „General de brigadă Nicolae Petrică” și a consiliat sute de militari, care au avut nevoie de ajutorul ei. „Un profesionist de excepție și un om cu inimă mare – așa rămâne Olga în memoria noastră. Dumnezeu a luat-o prea devreme din această lume. Ministerul Apărării exprimă sincere condoleanțe familiei și rudelor. Zbor lin spre cer, Olga!”, se arată în mesajul instituției.

Expert: 7 anti-recorduri înregistrate în luna septembrie

  • „Luna aceasta este luna anti-recordurilor la COVID-19, iar cel mai grav este faptul că cel mai probabil este doar începutul”, constată expertul economic Veaceslav Ioniță.  Astfel, potrivit lui, în luna septembrie au fost: 1. Peste 16 mii de cazuri noi înregistrate. „Avem 16122 de cazuri sau cu 37% mai multe cazuri decât luna precedentă, când am înregistrat tot un număr record de cazuri”. 2. 325 cazuri de deces de la COVID-19. „Numărul deceselor înregistrate în luna septembrie a fost cu 75 de cazuri sau 30% mai multe decât în luna iunie când am avut 250 de decese”. 3. Aproape 13 mii de cazuri active. „Avem înregistrate 12.725 cazuri active sau cu 24% mai multe decât luna precedentă”. 4. Am înregistrat zilnic în mediu câte 537 de cazuri noi. „Deci timp de 30 de zile am avut în mediu câte 537 de cazuri noi înregistrate”. 5. Media săptămânală astăzi a ajuns la 687 de cazuri noi înregistrate. „În ultimele 7 zile media a fost de 687 de cazuri noi înregistrate și tendința este una îngrijorătoare de creștere rapidă a mediei săptămânale”.6. Maxima zilnică a trecut de o mie de cazuri. „Tot în luna septembrie pe data de 30 a fost stabilit a anti-recordul de cazuri noi înregistrate într-o singură zi de 1013 cazuri noi, cea ce este cu 60% mai mult decât recordul maxim stabilit în luna august de 626 de cazuri într-o singură zi”. 7. Avem maxima zilnică de 19 decese din cauza COVID-19.

1497 angajați care s-au infectat cu COVID-19 la serviciu vor primi indemnizația unică în valoare de 16 mii lei

  • Ministerul Finanțelor va aloca din Fondul de intervenție al Guvernului 23,95 milioane lei pentru acordarea indemnizațiilor unice angajaților instituțiilor medico-sanitare publice care în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu s-au infectat cu COVID-19.  De indemnizații unice în valoare de 16 mii lei vor beneficia 1497 persoane, angajați din domeniul apărării, domeniul afacerilor interne, domeniul justiției (sistemul administrației penitenciare), în sistemul medical și altor autorități/instituții bugetare și instituții medico-sanitare publice care au contractat infecția COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Până în prezent, de indemnizația unică în valoare de 16 mii lei au beneficiat 3752 persoane.

Guvernul a extins termenul de aplicare a unor măsuri anti-COVID

  • Cabinetul de miniștri a aprobat prelungirea pțnă la 31 octombrie a termenului de aplicare a unor măsuri necesare prevenirii și controlului infecției COVID-19.  Este vorba de menținerea achitării de către angajatorul de la locul de muncă de bază a tuturor drepturilor salariale lucrătorilor medicali detașați în cadrul instituţiilor medico-sanitare publice spitaliceşti destinate internării pacienţilor care întrunesc criteriile definiţiei de caz pentru COVID-19. De asemenea, se menține dreptul la spor lunar de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate în mărime de până la 100% și, respectiv, 50% din salariul de funcție pentru personalul medical. La fel, se menține și achitarea indemnizației unice în mărime de 16 000 de lei angajaţilor infectaţi cu COVID-19 din cadrul instituțiilor/subdiviziunilor medicale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.