Tekwill urmează ultimele tendințe în educație și lansează o platformă online de cursuri unice în Moldova

Investițiile majore pentru formarea și dezvoltarea forței de muncă sunt esențiale pentru creșterea competitivității economice, a productivității și a capacității de a înregistra progrese, în special, în industria IT din Moldova. Principiul este aplicat de proiectul TEKWILL – un pilon important in pregătirea forței de muncă adaptată necesităților actuale ale pieței, pentru industria IT sau pentru alte domenii conexe, în care cunoștințele de specialitate sunt la mare căutare. În acest sens, în cadrul Proiectului sunt dezvoltate mai multe inițiative educaționale pentru elevi, studenți, profesori, profesioniști IT sau tineri care-și doresc să-și schimbe domeniul de activitate, în concordanță cu cerințele pieței. Pentru a facilita accesul beneficiarilor la programele sale educaționale, TEKWILL a lansată o platformă integrată de cursuri online – tekwill.online. Platforma digitală are un conținut diversificat și este accesibil tuturor celor în căutare de noi cunoștințe sau competențe în domeniul IT. Materialele educaționale au elemente de animație, componente video sau text și pot fi accesate gratuit de către utilizatori. Cursurile programului „Tekwill în fiecare școală”, disponibile gratuit utilizatorilor, sunt cele care anunță lansarea platformei. Ulterior, aceasta va fi completată cu alte 2 programe online marca Tekwill.

Tekwill.online – programe educaționale pentru cei în căutare de cunoștințe la orice vârstă

 

Programul „Tekwill în fiecare școală” (TiFS) conține cursuri dedicate elevilor cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani și permite accesul gratuit la resurse digitale inovative, oferind cunoștințe și competențe pentru profesiile viitorului. Acesta este constituit din 4 module de studii: inteligența artificială, dezvoltare software, industrie creativă și leadership antreprenorial. Deocamdată, pe platformă sunt disponibile 3 cursuri – Design grafic, Programarea algoritmilor in C/C++, precum și Proiectarea și Dezvoltarea web. În curând grila va fi completată și cu alte cursuri din module. Fiecare lecție conține o culegere de exerciții interactive și compilatoare (interpretator de cod), iar la finalul lecțiilor, elevii își pot testa cunoștințele într-un Quiz-fulger.

Fiecare curs poate fi studiat individual sau ghidat de către un profesor în timpul orelor opționale. Prin intermediul acestora, elevii au posibilitatea să-și dezvolte creativitatea, gândirea critică, să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare și să obțină noi competențe digitale. În calitate de resurse informaționale, mentorii au la dispoziție texte digitale, video explicative, exerciții de simulare, teste de evaluare interactivă.

În prezent, pe platforma TiFS sunt înregistrați deja 195 de profesori și 5,327 de elevi, ce vor avea la dispoziție mai multe materiale didactice interactive. Atât elevii, cât și profesorii sunt grupați pe clase, iar fiecare profesor poate urmări reușitele discipolului său din clasa respectivă. Accesul la aceste informații, îl vor ajuta pe dascăl să verifice progresul fiecărui elev, să urmărească ce dificultăți întâmpină elevul și să identifice modalitatea de a-l ajuta, cu posibilitatea de a-i personaliza temele practice. De asemenea, platforma îi ajută pe profesori să supervizeze activitatea și evoluția fiecărui elev.

Prin intermediul acestei platforme online, profesorii vor avea ocazia să aplice noile metodologii de predare, precum clasa inversată (flipped classroom) care presupune ca elevii să studieze independent temele și să vină la ore doar pentru a discuta, pune în practică subiectele studiate alături de profesor. Aceste competențe au fost obținute de către profesori în cadrul unui program de formare, la care au participat în vara anului curent. În scurt timp, pe platformă, va deveni funcțional calendarul cursurilor, vor fi digitalizate notificările și webinarele și se vor adăuga elemente de gamification. De asemenea, vor fi create insigne digitale pentru progresul fiecărui elev care să redea competențele acumulate.

„Tekwill Academy” și „Tekwill Academy Kids” sunt alte 2 programe educaționale ale TEKWILL, versiunile online ale cărora vor fi disponibile publicului larg în curând.

„Tekwill Academy” furnizează programe ce au ca scop creșterea nivelului de pregătire a profesioniștilor în domeniile de specialitate. În cadrul acestuia, urmează a fi puse la dispoziția utilizatorilor 8 cursuri adaptate necesităților curente de pe piața forței de muncă:

  • Programare în Java
  • Programare în C#
  • Proramare în Python
  • Rețelistică
  • Web Development
  • Testare software manuală și automată
  • Algoritmi și structuri de date

Programul colaborează cu importanți furnizori internaționali, oferind cursuri cu certificări internaționale recunoscute la nivel mondial: Oracle SQL Fundamentals, Oracle Java Fundamentals și PMI-ACP Certification Training. În anul 2018, Tekwill Academy a obținut acreditarea SEETB pentru desfășurarea examenelor de certificare în domeniul Software Testing – ISTQB, iar peste 50 de specialiști deja și-au certificat competențele în acest domeniu.

 

 „Tekwill Academy Kids” (TAK) va include cursuri de instruire pentru copii și adolescenții cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani. Tekwill Academy Kidscuprinde programe de studii care să le permită participanților să testeze de la o vârstă fragedă domeniile viitorului. Scopul inițiativei este de a încuraja beneficiarii să-și dezvolte competențele digitale, să-și sporească cunoștințele și să-și descopere potențialul creativ. La prima etapă, TAK va pune la dispoziție 6 cursuri de instruire online:

  • Arduino
  • Design grafic
  • Programare interactivă
  • Matematica
  • Videografie
  • Design web
  • Aplicații mobile

După fiecare curs, copiii vor putea pune în aplicare cunoștințele obținute, participând sau elaborând proiecte reale.

Platforma tekwill.online a fost creată în cadrul Proiectului TEKWILL cu susținerea partenerilor de dezvoltare USAID, Suedia și UNDP. Conținutul site-ului a fost dezvoltat de către partenerii de implementare ai proiectului alături de o echipă de experți în educație. Proiectul este realizat cu suportul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Despre TEKWILL

Proiectului TEKWILL este implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.