Starea de urgență în sănătate publică, prelungită din 1 octombrie. Ce restricții impun autoritățile

Anticoruptie.md
01/10/2020

Starea de urgență în sănătate publică este prelungită începând cu 1 octombrie. În baza indicatorilor nivelului de risc al transmiterii noului tip de coronavirus, în majoritatea raioanelor țării a fost declarat „Cod roșu”, în conformitate cu hotărârea nr. 33 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 28 septembrie. 

Potrivit hotărârii, comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor institui măsurile de sănătate publică în corespundere cu gradul de alertă din teritoriul administrativ gestionat. În același timp, „ajustarea (înăsprirea/relaxarea) măsurilor de sănătate publică, ce vizează activitatea instituțiilor de învățământ, instituțiilor medico-sanitare, instituțiilor de prestare a serviciilor publice, instituțiilor de ordine publică, a agenților economici, birourilor electorale și a secțiilor de votare” va fi coordonată în prealabil cu Comisia națională extraordinară de sănătate publică.

Printre măsurile de prevenire şi control a infecției COVID-19 se numără:

- Interzicerea aflării în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de trei persoane. Respectarea distanței sociale/fizice de un metru rămâne a fi obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice.

- Interzicerea aflării persoanelor în vârstă de peste 63 ani, în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă, cu excepția deplasărilor în interes de serviciu, atunci când activitatea nu poate fi desfășurată la distanță, deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare; deplasărilor pentru asistență medicală, ce nu poate fi amânată; deplasării pentru alte motive justificate și care nu pot fi amânate.

- Interzicerea aflării pe terenuri de joacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracții și zone de agrement.

- Interzicerea desfășurării activităților, cu prezența spectatorilor, în incinta cinematografelor.

În hotărârea Comisiei se mai arată că se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului. Întrunirile nu vor putea fi însă organizate în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție. Vor fi admise și permise și organizarea și desfășurarea evenimentelor festive, cu caracter unic, în unitățile de alimentație publică, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane.

Anticoruptie.md
01/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii