Guvernul britanic ia în calcul Republica Moldova pentru trimiterea de solicitanți de azil în Marea Britanie. Ce spune MAEIE despre planul din Downing Street

Mădălin Necșuțu
01/10/2020
Financial Times

Cotidianul britanic „The Guardian” a publicat, miercuri, conținul unor documente obținute de la Ministerul Afacerilor Externe al Marii Britanii (Forreign Office – n.r.) în care vorbește despre intențiile guvernului de la Londra de a căuta locațiuni în afara țării pentru solicitanții de azil în Marea Britanie, iar printre posibililele destinații se regăsește și Republica Moldova.

Guvernul britanic le-a cerut celor de la MAE britanic să ia în considerare opțiunea de a trimite solicitanți de azil în Moldova, Maroc sau Papua Noua Guinee și este forța motrice a propunerilor de ținere a refugiaților în centre de detenție din afara țării, potrivit documentelor văzute de „The Guardian”.

Cu toate acestea, documentele citate sugerează că oficialii de la Ministerul de Externe s-au împotrivit acestor propuneri de a procesa cererile de azil în spații de detenție din străinătate, care au inclus și sugestia că ar putea fi construite centre pe insulele din Atlanticul de Sud, Ascension și Sfânta Helena (la vest de Africa – n.r.).

La rândul ei, publicația Financial Times a scris miercuri că secretarul Ministerului de Interne britanic, Priti Patel, a cerut oficialilor să ia în considerare procesarea solicitanților de azil pentru insulele Ascension și St Helena, teritorii britanice din afara țării.

Funcționari înalți de la Interne s-au disociat rapid de propunerile lui Patel, iar Guvernul britanic a respins, de asemenea, insulele Ascension și Sfânta Elena ca destinații pentru centrele de procesare a cererilor de azil.

Cu toate acestea, documentele văzute de jurnaliștii de la „The Guardian” denotă că guvernul lucrează de săptămâni la „planuri detaliate”, care includ estimări ale costurilor construirii centrelor de detenție pentru azilanți pe insulele sud-atlantice, precum și alte propuneri de construire a acestor facilități în țări precum Moldova, Maroc și Papua Noua Guinee.

 Reacția MAEIE

Contactați de reporterii portalului Anticoruptie.md, oficialii din MAEIE de la Chișinău au negat existența unor astfel de discuții între autoritățile Republicii Moldova și oficiali britanici.

„În legătură cu ştirile apărute în presa internațională referitoare la presupuse proiecte de relocare în Republica Moldova a unor potențiali solicitanți de azil, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că un astfel de subiect nu se regăsește pe agenda dialogului Republicii Moldova cu alte state, inclusiv Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Republica Moldova, de asemenea, nu are încheiate  înțelegeri cu partenerii străini în acest domeniu”, ne-a răspuns MAEIE.

De asemenea, diplomația moldovenească ne-a precizat că „în Republica Moldova solicitările de azil sunt examinate exclusiv în cadrul procedurilor prevăzute de legislația națională și normele de drept internațional”.

Mădălin Necșuțu
01/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii