fbpx

foto, video | De mai bine de un an, mai mulți locuitori dintr-un sat din Drochia au jetul slab și apă ruginie. „Suntem deconectați des fără ne anunțe”

În timp ce la unii jetul este foarte slab, alții au parte de apă ruginie. Este cazul mai multor localnici din satul Pelinia, raionul Drochia, care de mai bine de un an se confruntă cu o problemă stringentă – asigurarea cu apă potabilă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

La adresa redacției noastre, a fost trimis un mesaj de către o locuitoare a satului. Aceasta ne-a povestit că o parte dintre săteni sunt aproape săptămânal deconectați de la apeduct fără preîntâmpinare, fiind lăsați câte două sau trei zile fără apă, iar motivul invocat de fiecare dată ar fi – problemă pe rețea.

„Unii au jetul foarte slab, astfel încât nu ne putem folosi nici de baie, nici elimentar de o mașină de spălat. Alții au apa de o culoare ruginie pe care nu o poți folosi nici pentru animalele din gospodărie. Practic, saptămânal suntem deconectați fără preîntâmpinare de la apeduct, motivânduni-se de fiecare dată că e o problemă pe rețea care ne lasă fără apă două-trei zile.

Baie nu poți face decât de la orele 00:00 – 04:00. Câteodată am fost nevoiți sa facem baie cu apă rece întrucât din cauza calității jetului nu se pornesc cele mai elementare ustensile pentru încălzire a apei. Rămânem să cărăm apă cu găleata în secolul 21, de la câțiva metri sau chiar kilometri – și tineri, și bătrâni în cârje – aceasta în timp ce prețul la apă este deja de 15 lei pentru m3”, ne-a relatat Elena Braguța.

În context, Elena a menționat că administrația locală nu ar rezolva problema chiar dacă au fost cereri nenumărate de la locuitori: „Gospodăria comunală și administratoarea acesteia sunt indiferenți și continuă să ne lese fără apă potabilă”.

ZUGO a contactat administratoarea gospodăriei comunale de câteva ori, însă numărul acesteia era mereu indisponibil. În schimb, am reușit să obținem o reacție de la Primăria satului.

„Într-adevăr e o problemă, ca și în toate localitățile. Acum este o fântână bună, dar aceasta nu e suficientă pentru toți. Momentan nu putem schimba nimic, dat fiind faptul că nu sunt surse financiare suficiente. Totuși, noi ducem tratative cu ONG-uri, donatori, sunt și proiecte, dar trebuie să dispunem de mai mulți bani pentru a le putea realiza. Înainte de a se conecta la apeduct, locuitorii știau care este starea lui, fiind deja vechi”, ne-a explicat secretarul.

Am contactat-o repetat pe Elena, care a precizat, la rândul său, că – în urmă cu opt ani – atunci când s-au conectat, apa era calitativă.

„Chiar și cu doi ani în urmă, apa era potabilă. Iar acum achităm mai mult, având același contract, chiar dacă apa este o de o altă calitate. (…) În jumătate de an, de vreo cinci ori ne-au spus că s-a ars pompa. Chiar nu există nici o garanție?”, a adăugat locuitoarea.

Problema a fost raportată și de alți săteni, care au plasat imagini pe un grup de pe rețelele de socializare.

Articole asemănătoare

Back to top button