fbpx

foto | Împrumută inteligent! Cinci sfaturi pentru gestionarea bugetului familial

Te intimidează multitudinea de campanii publicitare cu credite în Chișinău, chiar dacă te numeri printre persoanele care au nevoie de unul? Atunci, problema nu e în obligațiile pe care le vei avea față de compania de creditare, dar în modul cum gestionezi bugetul de familie. Odată ce vei însuși câteva reguli de bază, nevoia unui împrumut nu va mai stârni semne de întrebare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ce este bugetul de familie?

Bugetul familiei este mai mult decât o listă cu toate veniturile și cheltuielile voastre. Pe lângă acestea, el include unele decizii planificate despre cum urmează să creșteți finanțele și să le gestionați. Cu alte cuvinte, bugetul operează concomitent cu date din trecut, prezent și viitor. Analizezi veniturile și cheltuielile trecute, pentru a le sistematiza pe cele din viitor, totodată fixezi plățile actuale cu scopul de a crea o imagine despre cum le controlezi la moment.

Sfaturi pentru o mai bună gestionare a bugetului

Oamenii încep să abordeze cu prudență bugetul de familie, odată cu creșterea complexității acestuia. Astfel, fiecare poate analiza modul în care sunt gestionați banii, pentru a evita cheltuielile inutile. Iată câteva sfaturi pentru început…

Schimbă atitudinea față de bugetul familiei

Pentru o bună parte dintre persoane, planificarea bugetului este asociată cu necesitatea de a economisi și renunța la plăcerile vieții – greșit. De fapt, calitatea modului de trai va crește, dar cum?

Minim 20% din totalul de bani, sunt cheltuiți imprudent. De exemplu, abuzul de cafea/ceai, ieșirile frecvente în localuri, plăți prea mari pentru bunuri și servicii, care ar fi putut costa mai puțin (haine, telefonie mobilă, abonamente etc.), cumpărături impulsive. Sunt lucruri la care poți renunța, fără să aibă de suferit calitatea vieții. În schimb, o parte din banii economisiți vor putea fi direcționați spre ceva cu adevărat important, precum îngrijirea personală, timp liber, hobby sau cadouri pentru cei dragi. Cealaltă parte din sumă, recomandăm să fie pusă într-un depozit de familie, pentru îndeplinirea unor scopuri mai mari.

Nu te complica cu detalii

Dacă ai decis să faci un tabel unde să indici toate cheltuielile tale, atunci nu e necesar să incluzi detalii precum cât te-a costat x grame de ceapă, mâncate timp de o lună. O astfel de minuțiozitate nu va aduce niciun beneficiu, doar pierdere de timp.

Recomandăm să indici în tabel sau aplicația mobilă anumite cheltuieli și venituri de bază, cum ar fi: produse, ieșiri în oraș, telecomunicații, transport, îmbrăcăminte și încălțăminte ș.a.

Planificarea bugetului nu este o activitate interesantă, prin urmare e nevoie să scoatem maximum eficiență, fără a pierde prea mult timp.

Tu, apoi aceilalți

Primești salariul, cheltui, iar banii care rămân îi adaugi la depozit. Dar cât de mult îți rămâne la final de lună? Probabil cam nimic, deoarece mereu se găsesc cheltuieli importante și urgente, pentru care vei scoate și ultimii bănuți. Abordarea dată nu este chiar corectă.

Cel mai bine ar fi ca, odată ce primești salariul, să pui imediat un anumit procent din total deoparte. Suma dată va contribui la crearea propriului capital, iar din banii rămași vei gestiona cheltuielile.

Totuși, dacă se întâmplă că ai nevoie de sumă de bani mai mare și foarte urgent, poți lua un credit rapid, fără gaj. Ulterior, odată ce vei planifica bugetul, vei putea direcționa o parte de bani pentru acoperirea acestuia. De exemplu, la creditusor.md, poți lua împrumuturi de până la 100.000 de lei, în doar 15 minute. Acesta este primul serviciu complet digitalizat din țară, care oferă credite fără gaj și comisioane ascunse. Aplică acum, pentru a beneficia de primul împrumut complet gratuit.

Calculează cât costă modul tău de viață

Din anumite considerente sociale, mulți oameni se sfiesc să economisească, dar oamenilor bogați nu le pasă de părerea celorlalți, ei cunosc prețul banilor. Să presupunem că salariul tău este de 10.000 de lei, prin urmare, o oră din viața ta costă 56 de lei, cu un program standard de muncă. Dacă cheltui în zadar 20% din salariu, atunci ar ieși că ai pierdut 35 de ore din viața ta – aproape echivalentul unei săptămâni de muncă.

Acum analizează: merită să plătești mai mult pentru servicii care nu corespund nivelului sau să nu ceri o reducere când este cazul? Probabil că nu, deoarece nu e vorba doar de bani pierduți, dar și timp.

Nu economisi pe mărunțișuri, dar pe cheltuieli semnificative

Economisind pe lucruri nesemnificative, în pofida confortului de moment, pe termen lung vei acumula doar emoții negative. Să zicem, vei mânca de patru ori la preț minim în local, dar la a cincea vizită vei renunța la idee și vei scoate din buzunar de cinci ori mai mulți bani. Crezi că ai economisit? Nu exagera în pornirea de a economisi pe lucruri mărunte, analizează cheltuielile mai mari și scade din ele, fără a pierde din calitatea vieții.

Planificarea bugetului de familie este un proces care te va ajuta să ții situația financiară sub control. Astfel, veți reuși împreună cu ceilalți membri să realizați unele obiective de mult timp propuse, în cel mai scurt timp posibil, fără a renunța la unele mici plăceri cotidiene.

 

Informațiile publicate la rubrica „Advertoriale” sunt articole comerciale plasate în urma unei colaborări cu agenți economici sau agenții de publicitate cu scopul de a promova produse, servicii sau pentru a contribui la vizibilitatea brandului. Pentru detalii privind publicitatea pe portalul de știri ZUGO, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@zugo.md sau la numărul de telefon 068 013 424.

Articole asemănătoare

Back to top button