‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducătoare: Ne-au vândut material săditor de nuc afectat de cancer, iar acum nu...

Producătoare: Ne-au vândut material săditor de nuc afectat de cancer, iar acum nu putem obține dreptate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În 2018, familia Lungu a decis să înființeze o plantație de nuc pe suprafața de 2 hectare. Au realizat analiza solului, au ales o companie care să le livreze material săditor din Turcia și au înființat livada.

Spre regret însă, potrivit producătoarei, lucrurile n-au mers prea bine, iar o bună parte din livadă trebuie defrișată, în condițiile în care pomii sunt afectați de cancerul bacterian, dar și alte boli importante.

Valentina Lungu a solicitat ajutorul Agrobiznes pentru a identifica și alți producători ce au cumpărat material săditor de nuc de calitate proastă importat din Turcia în anul 2018, împreună cu care ar putea merge în instanța de judecată.

„Am achitat 12,5 euro per pom, totul a fost realizat legal, conform contractului. Am solicitat și subvenții. Compania ce ne-a frunizat material săditor e din Moldova, tot cu aceasta am stabilit că va realiza lucrările de îngrijire în plantație în primii ani. De la bun început, ne-au livrat pomi de calitate proastă, iar când le-am spus că aceștia nu par a fi de calitate, au mers și ne-au adus alții”, ne-a spus Valentina Lungu.

După ceva timp, atunci când au chemat un specialist să realizeze tăierile, acesta ne-a spus că pomii sunt afectați de cancerul bacterian.

„Noi am făcut analiza solului înainte de a planta, nu era boala în sol. Când am început a verifica pomii, majoritatea sunt afectați de cancer. Astfel, am solicitat și analiza Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare. Aceștia au venit în livadă, au preluat probe din frunze, scoarță, au analizat rădăcinile și ne-au spus că majoritatea pomilor sunt afectați. Plus, că se vor îmbolnăvi unul de la altul. Când am zis asta companiei, mi-au zis că suntem unicii cu așa probleme, de aceea dorim să aflăm dacă într-adevăr este așa”.

Familia Lungu dorește să obțină dreptate, dar nu știe unde să apeleze după ajutor.

„Specialiștii ne-au spus că pomii trebuie scoși și arși, dar tare ne pare rău. Nu știu cum să facem. Noi nu învinovățim compania de la noi, dar lasă ei să se consulte cu cei din Turcia de la care procură materialul săditor și să ne ofere material săditor de calitate. Tare ne pare rău de plantația noastră, aveam grijă de fiecare pom, mereu eram cu gândul la ea”.

Per total, familia Lungu a achiziționat 400 de pomi de nuc.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›