‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața mondială agricolă: Cele mai mari prețuri pentru grâu din august 2018 pe Euronext,...

Piața mondială agricolă: Cele mai mari prețuri pentru grâu din august 2018 pe Euronext, prețuri mari și în SUA

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Piața Europeană

Prețurile pentru grâu pe Euronext au crescut pe parcursul zilei de ieri din cauza întârzierii campaniei de semănat în Ucraina și secetei din sudul Rusiei. Sfârșitul zilei de tranzacționare a fost marcat de lansarea raportului trimestrial USDA.

Potrivit Agritel, scăderea stocurilor de grâu din SUA a favorizat creșterea prețurilor, stimulând ascensiunea pe Euronext să revină la cel mai înalt nivel din august 2018, închizându-se la +5,50 euro/t pentru contractul din decembrie. Creșterea a fost observată și pentru contractele ulterioare, deși în proporții mai mici, pe fondul rapoartelor privind creșterea cererii la export.

După grâu, au crescut și prețurile pentru porumb. Ce ține de campania de recoltare în Franța, impactul vântului puternic prevăzut în acest weekend ar putea afecta procesul.

Creșterea a fost observată și pe piața rapiței, unde prețurile au crescut de nivelul de sprijin de 380 euro/t pentru contractele Euronext din noiembrie 2020. Piața rapiței este influențată de creșterea prețurilor la soia.

Piața regiunii Mării Negre

‹ adv ›

Ploile înregistrate în Ucraina se intensifică. Cantități semnificative de precipitații au căzut din nou ieri. Această tendință ar trebui să continue în zilele următoare. Deși nivelul de umiditate al solului la suprafață ar trebui să stimuleze producătorii să realizeze semănatul în termeni rapizi, o reducere semnificativă a suprafeței cultivate cu rapiță pare deja inevitabilă.

De obicei, după 1 octombrie, fermierii seamănă suprafețe foarte mici de rapiță. În acest caz, suprafața cultivată în 2021 este puțin probabil să depășească cele 620 de mii de ha semănate până în prezent. Producția ar putea fi sub 1,5 milioane de tone față de 2,5 milioane de tone anul acesta și 3,5 milioane de tone în 2019.

Piața SUA

‹ adv ›

Piața SUA a înregistrat ieri creșteri puternice de prețuri, datorită raportului USDA potrivit căruia stocurile de porumb sunt mai mici, iar recolta de grâu din acest an va fi mai redusă. Stocurile finale de porumb au scăzut brusc la 50,7 milioane tone de la 57,2 milioane tone estimate anterior de USDA în publicația din 11 septembrie.

Cererea de nutrețuri pentru animale, susținută deja de o cerere puternică la export, a înăsprit bilanțul SUA. După o creștere puternică a prețurilor în timpul sesiunii de tranzacționare, prețurile pentru porumb la contractele din decembrie 2020 din Chicago au revenit la cele mai ridicate niveluri din martie anul acesta.

O situație similară a fost observată pe piața soiei, ale cărei stocuri de la 1 septembrie au scăzut la 14,2 milioane de tone. Stocurile sunt cu 9% mai mici decât estimarea anterioară a USDA. Cererea din partea Chinei a fost ridicată în ultimele luni ale anului de comercializare 2019/2020.

Prețurile pentru contractele din noiembrie 2020 au depășit din nou 10,3 dolari per bushel, aproape de cel mai înalt nivel de la 18 septembrie încoace.

De asemenea, s-a observat o creștere a prețurilor pentru grâu. Prognozele prinvind recoltarea, care erau în concordanță cu așteptările, nu mai sunt atât de importante din cauza datelor privind scăderea stocurilor trimestriale.

Astfel, volumul stocurilor a scăzut cu -8% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Prețurile din Chicago au crescut brusc, aducând contractele din decembrie 2020 la cel mai înalt nivel din februarie, la sfârșitul zilei.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›