image
Sursa foto: EPA

Migrația, problema secolului: 272 de milioane de oameni fug din calea războiului sau a dezastrelor naturale

Migrația pe scară largă este una dintre cele mai presante probleme ale lumii în care trăim și, pe măsură ce rata acesteia crește, devenim tot mai intoleranți cu noii veniți, o arată Indexul Acceptării Migranților, realizat de Gallup. Numărul migranților a ajuns la 272 de milioane în 2020 și este nevoie de măsuri pentru a-i putea integra pe acești oameni.

Lumea este mai intolerantă azi decât acum trei ani, arată Indexul Acceptării Migranților, realizat de Gallup.  Rata de acceptare a migranților în proximitate a scăzut de la 5,35 la 5,21 în trei ani. Iar țările a căror intoleranță a crescut sunt tocmai cele care au primit cei mai mulți migranți în ultimii ani.  Peru, Ecuador și Columbia sunt în top la rata neacceptării și acestea sunt țările care au primit din 2015 încoace milioane de venezueleni.

I-au primit cu brațele deschise, dar treptat au văzut că sistemul lor de sănătate și de educație nu mai face față, arată News Gallup.

În Europa, țări precum Belgia și Elveția, unde au câștigat teren partide cu politici vădite antimigraționiste, au intrat în acest index al intoleranței. La fel s-a întâmplat și în India, unde pe final de 2019 au fost îngrădite drepturi în obținerea cetățeniei de către musulmani.

Cercetarea a fost realizată în 140 de țări între 2016 și 2017 și apoi reluată în 145 de țări în 2019. Oamenii au fost întrebați dacă ei cred că e un lucru bun sau rău când migranții vin în țara lor, le devin vecini sau se căsătoresc cu cineva din familie.

La celălalt capăt al indexului sunt Republica Moldova, Pakistan și Chile, care sunt bucuroși de oaspeți.

Tot mai mulți oameni iau calea străinătății

Această intoleranță vine în contextul în care numărul migrației în masă continuă să crească, cu 52 de milioane în ultimii zece ani, la nivel global, arată studiul realizat de Rand Corporation.

Managerierea migrației în masă este una dintre provocările secolului nostru. Acestor oamenii care fug de război și de sărăcie trebuie să li se poată furniza în țara gazdă acces la educație, la servicii sanitare și integrare pe piața muncii. 79,5 milioane dintre migranți sunt refugiați și azilanți, adică oameni care au fugit de situații care le puneau viața sau traiul în pericol. Se estimează că în următorii zeci de ani va crește numărul migrației și din cauza schimbărilor climatice.

Există voci care spun că milioane de oameni vor fi nevoiți să-și părăsească locuințele din cauza creșterii nivelului mării, care se estimează a fi de doi metri până în 2100, se arată într-un articol de pe phys.org.  Cercetătorii încearcă să afle care va fi impactul asupra migrației globale al încălzirii globale și dacă într-adevăr oamenii vor fi dispuși să se mute dacă se vor confrunta cu greutăți din cauza acestui lucru sau vor rămâne pe loc, cu costuri financiare și umane imense, ale adaptării la viața precară de lângă apă, scrie libertatea.ro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: