MAI critică dezvăluirile făcute de unii politicieni privind locul aflării lui Plahotniuc: Ar putea afecta grav procedurile de extrădare

Ministerul Afacerilor Interne dezaprobă scurgerile de informații cu privire la locul aflării lui Vlad Plahotniuc, făcute publice de unii politicieni. „Acest fapt ar putea afecta grav procedurile de extrădare și pune în pericol tragerea la răspundere”, a lui Vlad Plahotniuc, se menționează într-un comunicat al MAI.

Foto: UNIMEDIA

„Din cauza unor declarații ale politicienilor și a informațiilor apărute în mass-media, acțiunile instituțiilor de drept din țara noastră au fost pereclitate, iar acest fapt complică procesul de căutare”, se mai adaugă în comunicat.

„Scurgerile de informații în presă și declarațiile unor politicieni la acest subiect ar putea afecta grav procedurile de extrădare și pune în pericol tragerea la răspundere a persoanelor condamnate care se ascund în afara țării”, precizează MAI.

Precizările vin după ce primarul de Bălți, Renato Usatîi, a spus că Plahotniuc s-ar afla de mai mult timp deja pe teritoriul Turciei, încercând să influențeze procesele politice din Republica Moldova, în prag de campanie prezidențială. Avocatul fostului lider al PD a negat, însă, această informație.

Astăzi, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat, cu referire la căutarea lui Vlad Plahotniuc, că deține de mai mult timp informații despre faptul că acesta a părăsit SUA și a traversat frontiera cu Turcia și România, „iar pentru a nu împiedica acțiunile de identificare și reținere, a fost necesar ca aceste date să nu apară în spațiul public”. Astfel, Plahotniuc a traversat frontiera Turciei, dar și României în perioada 7-10 septembrie 2020. Totodată, Biroul Interpol de la Chișinău a expediat o solicitare oficială, iar la moment așteaptă un răspuns din partea instituțiilor abilitate din Turcia, prin care să se comunice dacă Vlad Plahotniuc nu a părăsit această țară.

Amintim că Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova acum mai bine de un an, când s-a schimbat puterea de la Chișinău. Deși a spus inițial că „are nevoie de timp pentru a-și securiza familia”, Plahotniuc nu a mai revenit și a renunțat, între timp și la șefia Partidului Democrat.

Acesta se afla pe teritoriu SUA, viza însă i-a expirat, iar la data de 13 ianuarie 2020, Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a declarat că SUA l-au inclus pe Vlad Plahotniuc și pe toți membrii familiei sale în lista persoanelor indezirabile pe teritoriul său.

Organele de drept au expediat o scrisoare către SUA, prin care au cerut extrădarea lui Plahotniuc, însă nu au primit un răspuns.


Pub