(doc) Proiectul pentru modificarea Constituției RM, cu privire la sistemul judecătoresc, aprobat de Guvern. După avizul CC, va fi transmis în Parlament

Guvernul a aprobat astăzi, 30 septembrie, proiectul de lege care vizează modificarea Constituției cu privire la sistemul judecătoresc.

Foto: bizlaw.md

Astfel, se propune ca judecătorii instanțelor judecătorești să fie numiți în funcție, în condițiile legii, până la atingerea plafonului de vârstă, de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii.

La fel, deciziile privind numirea judecătorilor și cariera acestora trebuie să fie adoptate în baza unor criterii obiective, bazate pe merit, și a unei proceduri transparente, în condițiile legii. Promovarea sau transferul judecătorilor se face doar cu acordul acestora.

Proiectul mai include prevederea conform căreia judecătorii vor avea imunitate funcțională doar în condițiile legii.

Totodată, se propune ca CSM să aibă 12 membri, care sunt numiți pe 6 ani și pot deține doar un mandat.

Proiectul va fi publicat în Monitorul Oficial, după care transmis Curții Constituționale pentru avizare. Dacă va primi avizul, va fi prezentat Parlamentului spre examinare


Pub