Statele Unite avertizează asupra planurilor Chinei de extindere a influenţei asupra Italiei

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a exprimat preocupare, miercuri, privind planurile Chinei de extindere a influenţei economice asupra Italiei, în timp ce Guvernul de la Roma a dat asigurări că va ţine cont de avertismente în dezvoltarea sistemului 5G, informează Mediafax.

Foto: GettyImages

Statele Unite au îndemnat în mod repetat Italia, ţară în care sunt baze militare americane, să nu aprofundeze relaţiile cu China, iar Mike Pompeo a reiterat mesajul în cursul unei întrevederi cu Luigi di Maio, ministrul italian de Externe.

"Am avut cu ministrul italian de Externe o conversaţie lungă referitoare la preocupările SUA că Partidul Comunist chinez încearcă să exercite presiuni economice asupra Italiei pentru a-şi atinge obiectivele strategice", a declarat Mike Pompeo, citat de agenţia Reuters.

"De asemenea, Statele Unite îndeamnă Guvernul italian să analizeze atent riscurile de securitate naţională şi la nivelul protejării sferei private a cetăţenilor prezentate de companii tehnologice care au legături cu Partidul Comunist chinez", a subliniat Mike Pomepo.

Luigi din Maio a afirmat că menţine angajamentele faţă de partenerii occidentali şi înţelege poziţia Statelor Unite.

"În problema 5G, i-am spus secretarului Mike Pompeo că suntem conştienţi de preocupările aliatului american şi înţelegem deplin responsabilitatea fiecărei ţări în privinţa securităţii", a subliniat Luigi di Maio.

Italia a generat preocupări în SUA anul trecut, când a devenit prima economie dezvoltată din Occident care s-a alăturat proiectului chinez de infrastructură Iniţiativa o Centură şi o Şosea (Belt and Road Initiative).


Pub