Cât costă să-ți termoizolezi locuința

Experții în construcții susțin că 35% din pierderile de căldură dintr-o locuință sunt cauzate de pereții neizolați ai acesteia. Pentru că se apropie sezonul rece, ne-am propus să vedem câți bani sunt necesari pentru termoizolarea exterioară a unei locuințe. În Republica Moldova cea mai răspândită metodă de izolare a pereților de afară este cea cu plăcile de polistiren expandat. Mulți optează pentru această metodă datorită costului destul de redus față de celelalte metode și pentru că materialul este destul de ușor și nu îngreunează pereții casei. Dar câți bani sunt necesari pentru termoizolarea exterioară a locuinței? Vom prezenta cheltuielile aproximative pentru termoizolarea  unei locuințe cu o suprafață exterioară de 120 metri pătrați. 

Pentru aceasta vom avea nevoie, în primul rând, de plăci de polistiren expandat. La recomandarea specialiștilor, se va opta pentru cele cu o grosime de 10 cm. În magazinele specializate ele sunt afișate ca plăci de polistiren cu dimensiunile 1000x500x100mm. Prețul uneia este de 28 lei. Deci, pentru un metru pătrat vom avea nevoie de două plăci 28X2 = 56 lei/ metru pătrat, iar pentru toată suprafața vor fi necesare 6720 lei (56 de lei pentru un metru pătrat X 120 de metri pătrați). 

La etapa a doua vom avea nevoie de mortar adeziv. Consumul necesar constituie, de obicei, 5 kg/m². Mortarul adeziv propus spre vânzare de rețelele de magazine specializate este ambalat în saci a câte 25 kg. Prețul mediu este de 87 de lei. Pentru lipirea plăcilor vom avea nevoie de 24 de saci a câte 25 de kg. Cheltuielile la această etapă ajung la 2088 lei.

După ce plăcile au fost lipite cu mortar, se execută găuri cu bormașina pentru ca apoi să poată fi aplicate diblurile (un fel de cui lung care la prima impresie pare îmbrăcat într-un capac de plastic). Numărul acestora diferă în funcție de material, dar în general se recomandă un minim de 5 dibluri pentru fiecare metru pătrat. Prețul unui diblu este de 1,25 lei. În total vom avea nevoie de 600 de bucăți, iar prețul final va fi de 750 de lei. După ce diblurile au fost montate, se aplică un strat de mortar peste plăcile de izolație. Pe acest strat este fixată plasa de fibră de sticlă, folosită pentru rigidizarea tencuielii. Un metru pătrat de plasă costă 6,5 lei. Aici se vor cheltui 780 lei (6,5X120). După aceasta se aplică un strat de mortar, atent nivelat.  O  precizare – nu este vorba despre mortarul -adeziv folosit la lipirea plăcilor, ci de mortar pentru armarea plăcilor. Un sac de mortar de 25 de kg, se vinde cu 88 de lei. Profesioniștii ne-au atenționat că pentru armarea plăcilor vom avea nevoie de o cantitate mai mare de mortar, atât pentru fixarea plasei, cât și pentru aplicarea stratului final. Deci vom avea nevoie de încă 36 de saci și vom scoate din buzunar 3116 lei.

Prețul muncii este de 65 de lei/metru pătrat 65X120=7800 lei

 Cheltuieli:

Plăci de polistiren expandat – 6720 lei

Mortar adeziv –  2088 lei

Dibluri – 750 lei

Plasă de fibră de sticlă – 780 lei 

Mortar armarea plăcilor –  3116 lei

Munca –  7800 lei

Cost final – 21 254 lei

Costurile finale nu includ transportarea materialelor de construcții și nici tencuiala finală, care înseamnă, de fapt, tencuiala decorativă. În plus, experții în construcții ne-au mai explicat că în cele mai multe cazuri, termoizolația exterioară a caselor de la sol necesită cheltuieli suplimentare: pentru încălzirea fundamentului la casele de la sol se utilizează plăci de polistiren extrudat, care este mult mai rigid și aproape de două ori mai scump decât cel expandat.

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.