30 septembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: Număr record – 1013 cazuri noi de infectare

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Număr record de infectări – 1013 cazuri noi

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea 1013 cazuri noi de infectare. Este cel mai mare număr de cazuri înregistrate într-o zi, de la începutul pandemiei. Din numărul total de cazuri, 55 sunt lucrători medicali: medici – 20, asistenți medicali – 28, personal auxiliar – 7. Starea de sănătate a persoanelor infectate arată în felul următor: 649 se află în stare gravă, dintre care 39 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată.

Consultantă de la Ministerul Sănătății, răpusă de COVID-19

  • Lilia Bantaș, consultantă principală în cadrul Serviciului politici în domeniul managementului personalului medical și social a decedat din cauza infecției COVID-19. Lilia Bantaș s-a născut în anul 1957. Și-a început activitatea în cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale în anul 2001, aducând un aport semnificativ la elaborarea și promovarea politicilor statului în domeniul organizării și remunerării muncii angajaților. „Dna Lilia Bantaș va rămâne în memoria noastră un colaborator profesionist și devotat, un om luminos, mereu cu zâmbetul pe buze și de o rară cumsecădenie”, se arată în mesajul instituției.

Izolarea socială a afectat cel mai mult persoanele în etate pe timp de pandemie

  • Pandemia COVID-19 a afectat semnificativ populația, în special persoanele în etate. Acestea locuiesc adesea singure și izolate, cu acces limitat la tehnologii informaționale. Potrivit Analizei riscurilor pandemiei COVID-19 asupra persoanelor vârstnice din Republica Moldovaelaborată sub egida Fondului ONU pentru Populație (UNFPA), 57% din persoanele cu vârsta de peste 55 de ani (pre-pensionara) au declarat că este foarte dificil să suporte autoizolarea. Și rata sărăciei este mai mare în rândul lor comparativ cu media pe țară – 20% din persoanele cu vârsta de peste 60 ani au declarat că au pierdut locul de muncă, în comparație cu 6% cu vârsta cuprinsă între 30 – 44 ani. 

Ministerul Educației: Instituțiile de învățământ din toată țară vor activa în continuare conform modelelor selectate

  • În contextul instituirii, începând cu 1 octombrie 2020 a stării de urgență în sănătate publică în unităţile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roşu”, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării precizează că  instituțiile de învățământ din toată țara vor activa în continuare conform modelelor selectate. Decizia privind plasarea unei instituții de învățământ în carantină este luată de către Comisia teritorială extraordinara de sănătate publică. În conformitate cu „Instrucțiunea privind măsurile de protecţie care trebuie aplicate pentru organizarea activităţii instituţiilor de învăţământ publice şi private în contextul epidemiologie al COVID – 19”, în cazul confirmării diagnosticului COVID-19 la un elev/profesor – toţi elevii din clasa academică în care acesta făcea studiile se plasează în autoizolare la domiciliu pentru perioada de 14 zile, calculul zilelor fiind efectuat de la ultima zi a contactului cu elevul confirmat „COVID-19 – pozitiv”. Clasa va continua studiile în regim online pentru perioada menţionată (14 zile). Decizia privind autoizolarea profesorilor, care au predat în clasa academică respectivă va fi luată de către conducătorul instituţiei de învăţământ, prin coordonare cu medicul epidemiolog teritorial, reieşind din specificul didactic şi riscurile epidemiologice.

 Raport ADEPT: Eficiența  autorităților în combaterea COVID-19 s-a dovedit a fi scăzută

  • Efortul organizatoric al autorităților a fost unul apreciabil, însă eficiența în combaterea răspândirii infecției COVID-19 s-a dovedit a fi scăzută, se arată în raportul Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT privind monitorizarea gestionării crizei COVID-19. „Principala problemă în gestionarea crizei a constat în decizia testării  limitate a populației – testării fiind supuse doar persoanele cu simptome clare de contaminare, și în modalitatea defectuoasă de descurajare a cetățenilor de a încălca măsurile restrictive adoptate de autorități”, se arată în raport. Potrivit acestuia, eficiența administrării crizei a avut de suferit și din cauza implicării factorului politic în  detrimentul celui profesionist în procesul adoptării și aplicării măsurilor de prevenire și  combatere a răspândirii infecției COVID-19. Raportul poate fi văzut AICI. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.