23:32:23 24.04.2024
Stiri

INIȚIATIVA lui Stoianoglo vizavi de dosarele care vizează JAFUL BANCAR: Vrea crearea unor complete de judecători specializați în cadrul Judecătoriei Chișinău și la Curtea de Apel

Actualitate 30.09.2020 10:52 Vizualizări1595 Autor: Ziarul National
INIȚIATIVA lui Stoianoglo vizavi de dosarele care vizează JAFUL BANCAR: Vrea crearea unor complete de judecători specializați în cadrul Judecătoriei Chișinău și la Curtea de Apel Europa Liberă


Soarta dosarelor care vizează frauda bancară ar urma să fie decisă de către complete de judecători specializați în examinarea acestor categorii de cauze penale.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Justiției, propunând crearea completelor la nivelul Judecătoriei municipiului Chişinău, sediile Ciocana și Buiucani, şi la nivelul Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău, cu desemnarea judecătorilor specializați în soluționarea unor asemenea dosare.

„Având experiența specializării judecătorilor în domeniul combaterii traficului de ființe umane, credem că specializarea judecătorilor și în domeniul crimelor financiar-bancare va aduce un plus de valoare administrării justiţiei, prin asigurarea calităţii procedurilor în faţa instanţelor, a deciziilor pronunţate de acestea și va fortifica institutul precedentului judiciar”, argumentează Stoianoglo.

Aceeași sursă precizează că Procuratura Anticoruție și PCCOCS au în gestiune mai multe cauze penale de corupție, care sunt parte integrantă a dosarului penal numit „furtul miliardului”, unele în faze avansate de finalizare. Odată transmise în judecată, este important ca acestea să fie examinate „competent și într-un ritm accelerat” de către complete de judecători specializați.

„Societatea așteaptă deja de mult timp rezultate pe acest caz. S-a întârziat nepermis de mult în aflarea adevărului și trebuie să intervenim ca lucrurile să se miște, iar cei vinovați sa-și primească pedepsele”, susține Alexandr Stoianoglo, convins că această propunere este dictată de necesitatea accelerării procedurii de examinare judecătorească a dosarelor care trenează pe rolul instanțelor deja de mai bine de cinci ani.

Potrivit procurorului general, acest dosar este de o „rezonanță social sporită, cu impact major asupra bugetului țării și în care figuranții sunt actuali sau foști înalți demnitari de stat”.

„Republica Moldova nu își poate permite experiențe și instruiri în legătură cu aceste dosare, motiv pentru care în soluționarea lor urmează a fi implicați cei mai bine instruiți ofițeri de urmărire penală, procurori și judecători”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md