/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Inundațiile au făcut ravagii în Găgăuzia. Peste o sută de case au fost înnămolite

30 septembrie 2020, ora 20:29

O ploaie, care a durat doar o oră, a lăsat lacrimi amare pe fețele locuitorilor din Comrat și satele vecine. Șuvoaiele le-au distrus casele, le-au omorât animalele și i-au lăsat fără speranța de a-și restabili traiul de până acum. Oamenii povestesc că abia au reușit să-și repare locuințele și să procure mobilă nouă, după inundațiile din luna iulie. Astăzi, însă, toate au ajuns, din nou, la gunoi. În cadrul ședinței de Guvern, premierul a cerut comisiilor excepționale din teritoriu să evalueze pagubele, pentru a vedea câți bani trebuie alocați.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8:Locutorii acestei străzi din Comrat cu greu își recunosc gospodăriile. La majoritatea, gardurile au fost smulse din temelie, iar tone de nămol și acum zac în curți. Nivelul de ieri al apei a lăsat urme pe pereții caselor”.

Pe proprietarii acestei case i-am găsit cu lacrimi în ochi, în timp ce evacuau nămolul din casă și din curte. Acum câteva luni, mai exact în iulie, locuința, la fel, le-a fost inundată. Atunci, oamenii au împrumutat bani, pentru a face reparații costisitoare. Așa că ploaia de ieri i-a surprins cu buzunarele goale și disperați.

Acum, tot mobilierul va trebui schimbat, spune proprietare. Nu au rezistat apei nici electrocasnicele. Iar soțul femeii nu a mai dormit de ieri. Toată noaptea a lucrat alături de salvatori și ostașii armatei naționale. Spune că o lună nu-i va ajunge, pentru a curăți grădina.

Iar această femeie arunca produsele din bucătărie la gunoi, când am venit. Ne-a povestit cu un nod în gât despre ziua de ieri.

Urgia i-a luat toate animalele pe care le avea, câinii, iepurii și păsările. Nu văd unde e sfârșitul nici salvatorii. Bărbații spun că se pregătesc de multe nopți albe înainte.

Localnicii susțin că inundațiile sunt provocate de lucrările de construcție di apropiere, unde nu se respectă normele.

Deși ieri, tot aici, îmbrăcat la patru ace și în cizme de cauciuc, și-a făcut apariția și prim-ministrul Chicu, oamenii nu cred că acesta îi va putea ajuta cu ceva.

Între timp, la căminul Universității din Comrat au fost pregătite 12 locuri pentru sinistrați.

La doar 8 km distanță, în satul Dezghincea, la fel am găsit un tablou apocaliptic. Acest bărbat ne-a arătat depozitele cu cereale, unde ieri a intrat apa. Alexandru spune că, în zece ani de activitate, niciodată nu a mai văzut așa ceva.

Așadar, la gunoi vor ajunge 120 de tone de grâu și 100 de tone de semințe de floarea soarelui, puțina recoltă pe care bărbatul a adunat-o și așa cu mare chin. Astfel, în doar o noapte, acesta a pierdut circa trei milioane de lei.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8:Acolo unde până nu demult tinerii jucau fotbal și organizau competiții, acum se scaldă gâștele în băltoace. Stadionul din Dezghincea s-a transformat într-un iaz mic și, deocamdată, nu se știe când și cum ar putea fi reabilitat”.

Potrivit primarului, în sat au fost afectate în total 40 de gospodării. Un pericol enorm îl prezintă și barajul din localitate, care riscă să cedeze. Dacă se întâmplă, zeci de case vor fi practic smulse de pe pământ.

VASILIE CAPSAMUN, PRIMARUL SATULUI DEZGHINCEA: „Dacă va ploua din nou, există risc. Practic avem calculele făcute, pentru a-l întări. E vorba de 1,5 milioane de lei”.

Situația din sudul țării a fost discutată astăzi și la ședința Guvernului. Prim-ministrul a dispus să fie creat un program de curățare a albiilor râurilor, întrucât, spune el, aceasta ar fi cauza principală a inundațiilor.

ION CHICU, PRIM-MINISTRU:Cauzele sunt starea deplorabilă în care se află albiile marii majorități a râurilor din RM. Domnule Perju, găsiți o zi să vedeți ce se întâmplă pe râul Ichel sau alte râuri”.

Potrivit premierului, comisiile excepționale din teritoriu urmează să evalueze pagubele, pentru a vedea câți bani trebuie alocați. Ploaia de ieri a înnămolit 39 de gospodării din orașul Comrat și peste 50 în satul Congazcic, din apropiere. Cinci persoane au ajuns la spital din cauza hipotermiei, două fiind deja externate. De intervenția salvatorilor a fost nevoie și în câteva localități din raionul Leova, unde au fost inundate 20 de case. La Cimișlia ploile au înnămolit 16 gospodării în satele Albina, Mereni, Gura Galbenei și Coștangalia.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram