LIVE turul din campania UE pentru Moldova rurală a ajuns la Scoreni: Află secretul unei afaceri de succes de la Ion Buliga

Seria de LIVE tururi din cadrul campaniei „UE pentru Moldova Rurală” continuă în localitatea Scoreni din raionul Strășeni. Astfel, sâmbătă, 26 septembrie, publicul din mediul online a cunoscut istoria antreprenorului Ion Buliga, care după 16 ani de muncă peste hotarele țării, a decis să revină acasă și să își înființeze o plantație modernă de viță de vie, iar datorită programului PARE 1+1, a cumpărat tehnica necesară pentru a-și dezvolta afacerea agricolă.

Foto: UE pentru Moldova rurală

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova continuă campania de comunicare „UE pentru Moldova Rurală”, inițiativă menită să reflecte rezultatele și schimbările realizate în zonele rurale cu suportul Uniunii Europene.

Povestea lui Ion Buliga din ultimii 15 ani este despre viața din străinătate, departe de casă, masă și familie. În tot acest timp, din tot ce a reușit să adune, a cumpărat terenuri agricole, a sădit viță de vie și a pus pe roate o afacere în domeniul agricol.

Ion Buliga / Sursa:UE pentru Moldova rurală

„După mulți ani pe care i-am petrecut în străinătate, lucrând pe camion, neavând alături familia și cunoscând lucrul cu via încă de la părinți m-am gândit să investesc în agricultură”, povestește fermierul.

Banii pe care a reușit să-i economisească în străinătate nu erau însă suficienți, de aceea Ion Buliga a aplicat la Programul de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1), implementat de ODIMM, care are drept obiectiv creșterea numărului de afaceri în zonele rurale și încurajează cetățenii țării noastre să revină din străinătate, să inițieze o afacere și să își construiască viitorul în Republica Moldova. Astfel, fermierul începător și-a dublat economiile și le-a investit în mica sa afacere agricolă.

„Eu am reușit să procur terenurile prin 2016, iar în 2018 am aflat de programul PARE 1+1, datorită căruia am mărit investiția cu aproximativ 250 de mii de lei. Am luat pari din beton, sârmă zincată - totul este sănătos și vor rezista minim 15 ani. Un ajutor foarte simțitor și sunt foarte mulțumit”, a povestit Ion Buliga.

Via este una tânără, pentru că și afacerea e la început de cale. Chiar și așa, fermierul planifică circa 15 tone de struguri la hectar. La anul viitor însă via, care acum „abia învață să rodească”, va oferi și mai multă roadă.

„Cheița succesului este să-ți placă ceea ce faci și să faci cu suflet. Să nu credeți că vedeți hectarele, numărați 15 kg la hectar și curg saci cu bani. Deloc nu este așa. Strugurii nu se văd ca lei de 50 sau 100, totul se face cu grijă, butașul trebuie înțeles, ce vrea și ce trebuie să-i oferi ca să se simtă bine. Și iarna are nevoie de grijă, de umezeală”, vine cu sfatul Ion Buliga.

Proiect / Sursa:UE pentru Moldova rurală

În prezent, acesta deține o suprafață totală de 8,83 ha de terenuri agricole, dintre care 4,55 ha le-a plantat cu viță de vie din soiul Moldova, iar pe 4,28 ha a sădit o livadă de prun. Cu banii obținuți agricultorul a cumpărat un tractor MTZ 82.1, un cultivator și o freză, cu ajutorul cărora prelucrează terenurile. Antreprenorul planifică să mai investească în procurarea suportului pentru spalier, butași și puieți de prun.

Menționăm că una din prioritățile parteneriatului UE-Moldova în zonele rurale este dezvoltarea antreprenoriatului rural de succes, prin susținerea sectorului ÎMM-urilor și crearea de locuri de muncă în zonele rurale. Uniunea Europeana, cu suportul de implementare a asistenței din partea Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, contribuie la dezvoltarea micilor afaceri, în special în zonele rurale și constituirea unei infrastructuri de suport în afaceri în regiuni.


Pub