(video) Zeci de locuințe din Comrat, distruse. Salvatorii lucrează în regim de alertă. Ion Chicu, la fața locului: Vom aloca bani din fondul de rezervă

Premierul Ion Chicu a inspectat astăzi mai multe locuințe din orașul Comrat, care au fost grav afectate de ploile abundente. Prim-ministrul a solicitat responsabililor să întreprindă toate măsurile necesare în regiune pentru lichidarea consecințelor intemperiei și a dat asigurări că Guvernul va oferi tot suportul în acest sens.

Foto: fb/IrinaVlah

„Avem circa 40 de case afectate, nivelul apei a fost 1,5 metri. Foarte grav că valul a venit foarte rapid, aici chiar au fost persoane evacuate și salvate. E mult de lucru, de curățat și conform procedurii Comisia de Urgență locală trebuie să treacă evaluarea pierderilor, să i le înainteze comisiei centrale și din fondu de rezervă, de intervenție de unde avem, de unde nu avem o să trebuiască să ajutăm oamenii. Pentru că sunt în prag de iarnă.

Aici multe case nu o să reziste. Am înțeles că e o zonă care a mai fost inundată, este un râuleț aici în preajmă care trebuie curățat imediat și asta e prima ce o să decidem la oficiu”, a declarat Chicu.

Șeful IGSU, Mihai Harabagiu a declarat că ploile au afectat peste 35 de gospodării, 5 persoane, inclusiv 3 copii, au avut nevoie de ajutorul salvatorilor pentru a fi evacuate din casele lor. La moment, se întreprind lucrări de evacuare a bunurilor, pompare a apei și de curățare a caselor de nămol. Aproximativ 10 familii, care au fost nevoite să-și părăsească locuințele, vor fi cazate temporar în căminele Universității din Comrat. Pe parcursul următoarelor 10 zile va fi efectuată expertiza tehnică a locuințelor și evaluate pagubele.

Potrivit primarului orașului Comrat, Serghei Anastasov estimativ, ar fi nevoie de peste 1 milion 800 de lei pentru lucrările de curățare a râului din localitate. Urmează să se ia o decizie privind alocarea resurselor financiare necesare.

Amintim că mai multe zone din țară au fost grav afectate de ploile de astăzi. Peste 40 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență cu 8 autospeciale de intervenție și 8 motopompe s-au mobilizat pentru a lichida consecințele în urma ploilor torențiale în orașul Comrat și localitățile din UTA Găgăuzia.

fb/IrinaVlah / Sursa:fb/IrinaVlah
fb/IrinaVlah / Sursa:fb/IrinaVlah
fb/IrinaVlah / Sursa:fb/IrinaVlah
fb/IrinaVlah / Sursa:fb/IrinaVlah
fb/IrinaVlah / Sursa:fb/IrinaVlah


Pub