Vlad Plahotniuc ar putea apela la avocații din Turcia, dacă va fi solicitată poziția sa sau a unui apărător, cu privire la solicitarea de extrădare

Vlad Plahotniuc ar putea solicita avocați din Turcia dacă autoritățile de acolo vor cere poziția apărării în cazul solicitării cu privire la extrădarea fostului lider al PD. Declarația a fost făcută de avocatul său, Lucian Rogac, în cadrul emisiunii Politica, de la TV8.

Foto: UNIMEDIA

„Nu confirm și nici nu infirm că Vladimir Plahotniuc este în Turcia. Azi am discutat cu clientul meu. Urmează să așteptăm rezultatul solicitării date de la autoritățile competente din Turcia. În cazul în care va fi necesar poziția apărării, dacă va fi solicitată poziția lui Plahotniuc, va fi necesară angajarea unor apărători în Turcia. Partea apărării consideră că toate cauzele penale intentate în Moldova au tentă politică și au intenție de a-l persecuta pe domnul Plahotniuc” , a declarat acesta.

Potrivit lui Rogac, Plahotniuc nu este un om politic și are dreptul să călătorească unde își dorește, având interdicție de circulare doar pe teritoriul RM.

„Este o persoană privată preocupată pentru moment de gestionarea afacerilor pe care le deține. Nu trebuie să raporteze nimănui despre schimbarea locației sale. Este liber să circule unde dorește. Interdicția de circulare este doar pe teritoriul Republicii Moldova”, declară avocatul.

Acesta a mai menționat că Plahotniuc a fost mirat de solicitarea venită astăzi de la Chișinău.

„Vlad Plahotniuc a fost mirat de solicitarea de extrădare. Noi nu știm până la urmă dacă e vorba de aceleași documente ca cele din SUA sau altele și nici dacă au fost expediate aceste documente. Putem observa tenta politică pentru că imediat după ce unii actori au declarat că acesta s-ar afla în Turcia, imediat s-a acționat”, a mai menționat Rogac.

Amintim că Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a semnat astăzi cererea prin care solicită autorităților competente ale Turciei extrădarea fostului lider PD pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova.

Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: ”crearea și conducerea unei organizații criminale”, ”escrocherie” și ”spălare de bani”, săvârșite în proporții deosebit de mari.

În luna iunie curent, Procuratura Generală a solicitat și autorităților din Statele Unite ale Americii să-l extrădeze pe Plahotniuc, după ce a primit confirmarea aflării acestuia pe teritoriul SUA.

De precizat că ieri, avocatul lui Plahotniuc în RM, Lucian Rogac, a declarat pentru UNIMEDIA că fostul lider PD s-ar afla în continuare în SUA.


Pub