Principală  —  IMPORTANTE   —   Autoritățile de la Chișinău, în…

Autoritățile de la Chișinău, în vizită la Comrat, unde inundațiile au afectat zeci de gospodării. Guvernul va aloca bani din Fondul de Rezervă

Foto: gov.md

Premierul Ion Chicu a inspectat astăzi, 28 septembrie, mai multe locuințe din orașul Comrat, care au fost grav afectate de ploile abundente. Șeful Executivului a fost informat că, în prezent, 50 de echipe de salvatori întreprind toate măsurile de lichidare a consecințelor provocate de inundații.

Șeful IGSU, Mihai Harabagiu, a declarat că fenomenele meteorologice nefaste au afectat peste 35 de gospodării, 5 persoane, inclusiv 3 copii, au avut nevoie de ajutorul salvatorilor pentru a fi evacuate din casele lor. Actualmente, se întreprind lucrări de evacuare a bunurilor, pompare a apei și de curățare a caselor de nămol. Aproximativ 10 familii, care au fost nevoite să-și părăsească locuințele, vor fi cazate temporar în căminele Universității din Comrat. Pe parcursul următoarelor 10 zile va fi efectuată expertiza tehnică a locuințelor și evaluate pagubele.

Premierul a solicitat responsabililor să întreprindă toate măsurile necesare în regiune pentru lichidarea consecințelor intemperiei și a dat asigurări că Guvernul va oferi tot suportul în acest sens.

„Comisia locală pentru situații excepționale urmează sa evalueze pagubele, provocate de inundații. Ulterior, Guvernul va aloca resursele financiare din Fondul de Rezervă pentru lichidarea consecințelor, provocate de inundații. Aici problema nu este în bani, dar în termenii de lichidare a consecințelor, este vorba despre viața oamenilor, de aceea lucrările trebuie efectuate cât mai rapid. Totodată, trebuie să acționăm în direcția înlăturării cauzei acestei tragedii, am înțeles că este vorba despre înnămolirea râului din preajma acestor localități”, a menționat premierul Chicu.

Primarul orașului Comrat, Serghei Anastasov, a declarat că, estimativ, ar fi nevoie de peste 1 milion 800 de lei pentru lucrările de curățare a râului din localitate. Urmează să se ia o decizie privind alocarea resurselor financiare necesare.