19:06:58 19.04.2024
Stiri

„De ce un litru de lapte costă în R. Moldova 15 lei, fix ca în Germania, chiar dacă veniturile acolo sunt de multe ori mai mari?”. ZECE întrebări de la Maia Sandu pentru Igor Dodon și Ion Chicu

Actualitate 29.09.2020 09:55 Vizualizări1183 Autor: Ziarul National
„De ce un litru de lapte costă în R. Moldova 15 lei, fix ca în Germania, chiar dacă veniturile acolo sunt de multe ori mai mari?”. ZECE întrebări de la Maia Sandu pentru Igor Dodon și Ion Chicu


Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, candidată la funcția de președinte al R. Moldova, acuză actuala guvernare în frunte cu premierul Ion Chicu și Igor Dodon, că nu ar fi făcut nimic pentru a elimina monopolurile, schemele de corupție și contrabanda.

„Republica Moldova a devenit țara veniturilor mici și a prețurilor mari. Nu e o noutate că în țări cu salarii și pensii de câteva ori mai mari decât la noi, deseori prețurile sunt mai mici. Asta se referă și la prețurile la mâncare, și la medicamente, și la îmbrăcăminte, și la servicii comunale și la multe altele. E normal așa? Nu, nu e normal. Dar de ce se întâmplă asta?

În toți acești ani, s-a scris și s-a vorbit de nenumărate ori despre sute de scheme și despre zeci de monopoluri. Anual, prin scheme și contrabandă oamenii sunt furați de miliarde de lei. Cum? Contrabanda înseamnă atunci când anumite companii, protejate de politicieni și funcționari corupți, nu plătesc impozite, acești bani nu ajung la buget. Guvernul lui Igor Dodon ne spune că nu are bani pentru a majora pensiile și salariile. De exemplu, pentru a majora pensia minimă până la 2 000 de lei pentru toți oamenii la pensie este nevoie de aproximativ 3 miliarde de lei. Anul trecut, chiar SIS a publicat informația că din schema contrabandei cu duty-free bugetul țării a pierdut peste 3 miliarde de lei. Procuratura ne-a anunțat anul acesta că doar de la MetalFeros s-au mai furat 1.2 miliarde de lei. Acestea și multe alte miliarde nu ajung în bugetul statului, iar cei care stau în fruntea statului ne spun cu fața tristă că nu au bani”, a declarat Maia Sandu astăzi, într-un briefing de presă.

Președinta PAS a reamintit că, în cele 5 luni în care a fost prim-ministru, au fost făcuți pași pentru eliminarea schemelor de monopol la nuci, carne, metal, servicii IT, medicamente, servicii de dializă și altele.

În cadrul aceluiași briefing, Maia Sandu le-a adresat lui Igor Dodon și Ion Chicu zece întrebări, fiindcă „e vremea să le răspundă oamenilor pentru sărăcia în care i-a adus, pentru schemele de corupție pe care le protejează și din care se hrănesc, pentru incompetență și pentru promisiunile mincinoase”:

  1. De ce moldovenii plătesc 5 lei pe metru cub de gaz, în timp ce georgienii și ucrainenii achită mult mai puțin?
  2. De ce în R. Moldova benzina se vinde cu 8.40 lei/litru (fără TVA și accize), iar în Austria, o țară cu salarii mult mai mari, cu 50 de bani mai puțin?
  3. De ce, de fiecare dată, în sezonul muncilor agricole, prețul la motorină crește chiar dacă prețul pe piețele internaționale rămâne neschimbat?
  4. De ce, la 6 luni de la începutul pandemiei, o mască în R. Moldova costă în continuare de 10 ori mai mult decât costa până în pandemie?
  5. De ce medicamentele pentru tratarea răcelii la copii în R. Moldova costă cu 30-40% mai mult decât în România?
  6. De ce în R. Moldova plătim pentru un termometru obișnuit de 2 ori mai mult decât în Rusia (în R. Moldova un termometru costă 48 de lei, iar în Rusia – 21 de lei)?
  7. De ce un litru de lapte costă în R. Moldova 15 lei, fix ca în Germania, chiar dacă veniturile acolo sunt de multe ori mai mari, iar prețul de achiziție de la producător este de 4-5 lei?
  8. De ce produsele alimentare de primă necesitate ca hrișca, pâinea și lactatele s-au scumpit brusc în plină pandemie?
  9. De ce în R. Moldova o sticlă cu apă costă cu 30% mai mult decât în Ucraina?
  10. De ce o călătorie cu autobuzul de la Chișinău la Călărași s-a scumpit cu 15 lei, dar condițiile de călătorie nu s-au îmbunătățit niciun pic?

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md